Je Wilt Je Koppige Beagle Iets Aanleren : Hier Vijf Handige Tips

beagle iets aanlerenJe mag het je Beagle niet kwalijk nemen; de pup is van nature heel speels en kan soms koppig zijn. Dit wil niet zeggen dat hij niet slim of intelligent genoeg is.

Integendeel, Beagles zijn professionele ontsnappers die eenvoudige sloten en hoge muren makkelijk de baas zijn. Bovendien weten ze altijd wel waar de snoepjes opgeborgen zijn, of hoe ze de koelkastdeur open krijgen. Dom is de Beagle zeker niet.

Wil je je Beagle iets aanleren? dan moet je eerst en vooral het karakter van de Beagle begrijpen. Hier zijn vijf handige tips om je Beagle iets aan te leren.

Tip 1 – De Beagle iets aanleren vergt geduld

De Beagle werd gefokt voor de jacht, en de Beagle geeft niet op tot hij zijn prooi te pakken heeft. Het is dit uithoudingsvermogen dat de Beagle zo koppig maakt. Hierdoor kan het poosje duren voordat je Beagle het trucje goed kent, of je commando gewillig opvolgt.

Wees geduldig, en beloon de Beagle met een koekje, snoepje of een dikke knuffel als hij de les blijkt te verstaan. Straf de Beagle niet – dit heeft totaal geen zin. De Beagle begrijpt niet waarom hij gestraft wordt, en een agressieve houding van het baasje kan gedragsstoornissen veroorzaken. Je moet even eigenwijs zijn als de Beagle – de aanhouder wint.

Tip 2 – De Beagle iets aanleren begint aan de leiband

Je Beagle is heel speels, dus tot hij het commando ‘Kom’ goed begrijpt en met plezier opvolgt kan het moeilijk zijn om de aandacht van je Beagle te trekken en vast te houden. Leer je Beagle pup dus eerst de basiscommando’s zoals ‘kom’, ‘zit’ en ‘lig’ terwijl hij aan de leiband is. Zorg voor veel beloning. Begin de training van je Beagle op een plekje waar er weinig afleiding is, want je Beagle is waarschijnlijk meer geïnteresseerd in de kat in de boom of de hond van de buur als je naar de tuin gaat.

Tip 3 – De Beagle iets aanleren moet prettig zijn

Beagles houden van avontuur en hebben lichamelijke en geestelijke uitdagingen nodig. Kan je je Beagle op een leuke manier iets aanleren, dan heeft de Beagle de neiging dit sneller te onthouden en wil de Beagle je alleen nog maar meer behagen.

Beloningen zijn hier belangrijk, maar een beloning hoeft niet altijd een koekje te zijn. Gebruik snoepjes enkel maar om het trucjes aan te leren – als je Beagle het commando door heeft kan je als beloning een wandeling maken, of een tennisbal rond de tuin gooien. Speeltijd is heel belangrijk. Wil je dat je Beagle je gehoorzaamt, toon dan de leiband of tennisbal de volgende keer dat je de commando’s Kom, Zit en Lig geeft.

Tip 4 – De Beagle iets aanleren gebeurt stap voor stap

Je kan niet verwachten dat je Beagle het Lig-commando zal gehoorzamen als hij het Zit-commando nog niet onder de knie heeft. Er is een natuurlijke werkwijze om je Beagle iets aan te leren. Begin altijd met de simpele commando’s – Kom. De Beagle komt heus wel als hij ziet dat je een snoepje hebt; na een tijdje kan je de beloning met een koekje vervangen door een goede aaibeurt en lof.

Pas als je ziet dat je Beagle zonder twijfel naar je toe komt op het Kom-commando, kan je naar het commando Zit overgaan. Vervolgens komt Lig, Blijf, en dan meer ingewikkelde bevelen zoals Zwijg, Zoek, speur en dergelijke.

Tip 5 –De Beagle iets aanleren gebeurt meerdere malen per dag

Hou je lessen kort (want de aandacht van de Beagle gaat graag naar andere dingen en je mag je geduld niet verliezen). Leer je Beagle iets aan door de lessen kort te houden en gedurende de dag te herhalen. Volgt je Beagle al goed het zit-commando op, versterk en benadruk de les dan altijd door het zit commando te geven voordat je hem te eten geeft, gaat wandelen of gedurende de speeltijd.