Hoe kan ik best mijn Beagle opvoeden ?

Beagle opvoedenEen Beagle opvoeden is niet altijd makkelijk, en omdat de Beagle heel speels en koppig kan zijn vergt de taak om de Beagle op te voeden wat geduld. Niettemin, er zijn enkele basisregels die nieuwe baasjes zeker helpen hun Beagle de juiste training te geven.

Als de jonge Beagle pup pas in z’n nieuwe thuis komt, is het heel normaal dat hij af en toe een flater begaat.

Hij doet dit niet opzettelijk – hij weet alleen nog niet wat de regels zijn. Komt de pup pas thuis en snuffelt hij rond om het huis te verkennen, dan is dit een heel goed teken; de Beagle moet immers zijn nieuwe omgeving verkennen. Het betekent dat de Beagle niet te verlegen is en interesse toont.

Hieronder enkele handige tips om je Beagle de beste opvoeding te geven.

5 Regels Voor Het Opvoeden Van Een Beagle

Een Beagle opvoeden : regel #1 – een eigen nest

Geef een hond een mand of een kennel waar hij met rust kan worden gelaten. Vanaf de eerste dag en nacht moet de Beagle weten dat hij een veilig plekje heeft – een eigen nest waar hij zich zonder zorgen kan ontspannen. De mand of de kennel mag niet in een te donkere plaats zijn, en de jonge pup moet ten alle tijden zijn omgeving kunnen waarnemen. Plaats de mand of de kennel dus niet in een hoek achter de sofa of in een aparte kamer.

Als je een kennel wenst te gebruiken, doe het deurtje dan nooit dicht tot je er zeker van bent dat de Beagle zich volledig thuis voelt in de kennel. Twijfel je nog, laat de deur dan altijd open. Een opgesloten Beagle kan bang worden en vervolgens de kennel vermijden.

Een Beagle opvoeden : regel #2 – zindelijkheid

Beagles (en andere rassen) zijn van nature proper en houden er niet van om dicht in de buurt van het nest te plassen. Toch is normaal dat je Beagle hier en daar zijn behoefte doet, vooral als hij in een nieuwe omgeving is. Leg de eerste nachten wat krantenpapier op plaatsen waar je vermoedt de pup zal plassen (de Beagle gaat dikwijls naar dezelfde plaatsen en verkondigt zijn drang door herhaaldelijk ter plaatse rond te snuffelen en rond te draaien). Na een paar nachten kan je de kranten dichter tegen de deur leggen, zodat je na een tijdje automatisch weet wanneer de Beagle zijn behoefte moet doen omdat hij naar de deur gaat.

Straf je Beagle NIET als hij zijn behoefte heeft gedaan op een ongepaste plek. De straf werkt averechts – de jonge pup begrijpt niet waarom hij gestraft wordt en wordt bang. Als je de jonge Beagle op heterdaad betrapt, kan je hem zachtjes oppakken en naar buiten (de gewenste plek) dragen. Breng de Beagle steeds naar dezelfde plaats. Na een tijdje beseft de Beagle welke plekjes geschikt zijn. Beloon de Beagle als hij zijn behoefte heeft gedaan op de gewenste plek.

Een Beagle opvoeden : regel #3 – een routine

Routine is belangrijk. Door een dagelijkse gewoonte op te bouwen train je je Beagle om bepaalde handelingen op een bepaald tijdstip te doen. Na  een weekje wordt je Beagle deze routine gewoon en begint zijn biologische klok zich aan die routine aan te passen.

Met een dagelijkse routine bedoelt men dat de hond op een bepaald tijdstip zijn eten krijgt, gaat wandelen, getraind wordt en speeltijd krijgt. De hond past zich makkelijk aan en doet zijn behoeftes en dutjes vervolgens. Het behouden van goede gewoonten is niet alleen gezond voor de Beagle, het maakt het leven van het baasje ook veel eenvoudiger.:-)

Een Beagle opvoeden : Regel #4 – Speeltijd en wandelingen

De Beagle is een hond die veel lichamelijke en geestelijke uitdagingen nodig heeft. De pup is niet geschikt om binnenshuis lekker rond te luieren. Daarom vereist de Beagle veel wandelingen en speeltijd. Ga ten minste één maal per dag wandelen, twee maal per dag als het kan. Ga ook regelmatig naar de tuin om met de hond te spelen – gooi een tennisbal of frisbee voor een tiental minuten.

De speeltijd is ook een geschikte tijd om je Beagle wat commando’s aan te leren en met een grondige opvoeding te beginnen. Begin met simpele commando’s zoals: “Hier!”, “Zit!”, “Pootje!”, “Lig!” en “Blijf!”.  Na een tijdje kan je je Beagle wat meer ingewikkelde spelletjes aanleren, zoals het opspeuren van je sleutels of het vinden van iemand die zich een honderd meter verder verstopt. De Beagle heeft immers een uitstekende neus en doet niets liever dan die te volgen.

Bovendien zorgt een flinke wandeling en wat speeltijd er ook voor dat de Beagle de rest van de dag kalm blijft en dit voorkomt het overmatig blaffen, kauwen en allerlei ander kattenkwaad.

Een Beagle opvoeden : Regel #5 – Geduld zonder straf

De Beagle is nu eenmaal een hond die af en toe koppig kan zijn – dat is hij van nature. De Beagle werd zo gefokt, omdat er gedurende de vorige eeuwen van de jachthond verwacht werd dat hij zijn prooi altijd zou vinden. De Beagle werd gefokt om over rotsen te klimmen, onder struiken te kruipen en kilometers te wandelen en lopen tot hij zijn prooi kon grijpen. Het is dit uithoudingsvermogen dat de Beagle ook soms koppig maakt.

Wees geduldig en straf de hond niet. Straf werkt niet – de Beagle wordt er alleen maar verward van en begrijpt niet waarom de straf nodig is. Erger nog : de straf kan gedragsproblemen veroorzaken en dit doet niemand goed. Beloon de Beagle overmatig als de pup iets goed doet; negeer hem als hij iets fout doet.

De Beagle is een lieve hond die met veel plezier zijn baasje probeert te behagen. Een Beagle opvoeden kan soms een uitdaging zijn, maar de prachtige Beagle is het zeker waard.