Wil je je Beagle blaffen afleren en weet je niet waar en hoe te beginnen? Lees dan dit artikel!

Omdat de Beagle een jachthond is, is blaffen voor hem een belangrijke manier van communiceren. Oorspronkelijk is hun geblaf en luid gehuil bedoeld om hun jagende mensen te laten weten dat ze prooi gevonden hebben.

Ook is dit handig voor ze om hun prooi op te schrikken zodat ze ze naar hun baasjes toe kunnen jagen. Het is zo dat bijna elk hondenras blaffen gebruikt om iets te zeggen. Maar voor een Beagle is blaffen vooral een gewoonte.

Waarom blaft mijn Beagle zoveel?

Beagles blaffen om verschillende redenen maar allereerst vind ik niet dat een hond niet mag blaffen. Het wordt pas een probleem wanneer jouw hond urenlang blaft of juist veelvuldig blaft om van alles en nog wat.

Wat belangrijk is dat je het blafgedrag van je Beagle leert begrijpen.  Je weet nu dus al dat Beagles hun geblaf gebruiken voor het jagen, maar als ze niet jagen, welke andere reden hebben ze dan om te blaffen Hieronder zijn de meeste voorkomende redenen waarom een Beagle blaft:

Alertheid: Als iemand voor je huis loopt, of hij een geluid hoort die hij niet kent, zal je
Beagle je dit laten weten.

Spelen: Geblaf, gejank, en gehuil kan je allemaal horen als je met je Beagle speelt. Het is
vergelijkbaar met het gelach en gegil van spelende kinderen.

Angst: Een Beagle die angstig is kan zowel grommen als blaffen. Als je goed naar verschillende blaffen luistert, kun je ook verschillende soorten geblaf horen. Het is goed om te weten hoe dit klinkt
– zo weet je waarom je hond blaft!

Verveling: Beagles zijn nu eenmaal intelligent. Als ze de hele dag alleen thuiszitten en weinig
of geen beweging en mentale uitdagingen krijgen, gaan ze zich flink vervelen. Blaffen is een gewoon probleem voor honden die alleen thuis zijn – gelukkig is het makkelijk af te leren.

Hoe kan ik mijn Beagle blaffen afleren?

Er is geen eenduidig antwoord mogelijk, omdat er verschillende redenen zijn waarom een Beagle overmatig blaft. Het is daarom belangrijk om te weten waarom je Beagle blaft. Als het alleen gebeurt wanneer je weg bent, is het waarschijnlijk omdat hij je mist of omdat hij zich verveelt. Als het constant gebeurt wanneer je thuis bent, heeft hij of geen idee dat jij zijn Alfa hond bent, of hij verveelt zich alweer.

Het is heel belangrijk om je Beagle genoeg beweging te geven – een hond met teveel energie kan dat maar wat graag uitdrukken met constant geblaf! Speeltjes die hem bezighouden kunnen ook helpen. Denk aan hondenpuzzels – vooral die met voer erin kunnen een Beagle lang bezighouden!

Wees altijd duidelijk en consistent naar je Beagle en laat ze niet over je heen lopen. Anders zal hij denken dat hij de leiding heeft, en dat betekent vaak meer geblaf! Ook als je naar je hond schreeuwt om stil te zijn, zal hij alleen maar denken dat jij ook mee blaft. Want hoe klinkt schreeuwen in de oren van een hond? Ja! Het lijkt op blaffen. Praat dus altijd met een zachte stem wanneer je het blaffen wilt afleren, en geef een lekkere traktatie wanneer hij gewenst gedrag vertoond.

Zo kan je hem ook leren stil te zijn als je weg bent – ga eventjes uit huis weg, en luister – als hij stil is, kom je terug en geef je hem een beloning. Zo weet hij dat als hij stil is, hij wat lekkers krijgt! Vervolgens verleng je stapje voor stapje de tijd dat je weg bent. Wees geduldig, vooral als je een puppy aan het trainen bent. Met voldoende herhaling kan je je Beagle heus blaffen afleren.