Beagle gewicht.Beagle gewicht Een gezond gewicht voor je Beagle en dus overgewicht voorkomen zijn zaken waar je als baasje rekening mee moet houden.

Beagles kunnen makkelijk te zwaar worden als ze teveel eten en niet genoeg beweging krijgen. Het is jouw verantwoordelijk om zijn gewicht op peil te houden.

Overgewicht is namelijk een serieus probleem. Bijna 50% van alle honden in Nederland zijn te dik. Het is dus belangrijk dat je weet hoeveel je Beagle ongeveer moet wegen, zo kan je dat ook in de gaten houden!

Wat is een gezond gewicht?

Een volwassen Beagle hoort zo’n 10-11 kg te wegen voor reutjes, en 9-10 kg voor teefjes (reutjes zijn typisch altijd iets zwaarder dan teefjes). Maar hoe ziet dat er dan uit? Hou er rekening mee dat de Beagle nog altijd een jachthond is. Ze zijn gebouwd om achter konijnen en hazen aan te jagen, en kunnen behoorlijk snel rennen voor lange tijden.

Je kunt ze makkelijk ‘een grote spier’ noemen! Een Beagle hoort vrij stevig gebouwd te zijn en je kunt zijn spieren zien. Als je merkt dat je Beagle te dik wordt, voer hem dan wat minder en geef hem meer beweging. Het wordt pas een probleem als je hem zwaarlijvig laat worden.

Gevolgen van overgewicht

Als jouw Beagle te dik is dan wordt hij vatbaarder voor gezondheidsproblemen, zoals hart en gewrichtsproblemen. Overgewicht vergroot ook de kans op huid- en maagdarm problemen en een verminderde afweer bij infecties. Ook verhoogd het de kans dat ze minder oud worden.

De oorzaken van overgewicht zijn over het algemeen dat veel Beagles te veel voeding tussendoortjes krijgen. Ik zie vaak dat bedelen aan tafel wordt beloond. Je Beagle kijkt je aan met zijn mooie lieve oogjes en ja hoor – je bent verkocht en je geeft hem vervolgens wat lekkers. Niet doen!. Zo nu en dan een mag je hem best eens verwennen maar doe het met mate!

Als je Beagle de hele dag in zijn mand ligt en jij mag aan het einde van de dag een rondje om het huis wandelen dan zul je begrijpen dat dat voor een actieve hond zoals de Beagle niet gezond is. Te weinig lichaamsbeweging leid tot overgewicht.

Het is veel makkelijker om dit allemaal te voorkomen door je Beagle een goed dieet te geven, hem met mate te verwennen en voldoende beweging te geven. Een Beagle is gefokt voor het jagen en dat vergt uithoudingsvermogen. Voldoe hier dus aan!