gezondheidsproblemen beagleVeel mensen houden van de Beagle vanwege zijn sociale en vriendelijke houding en zijn vermogen om goed met kinderen om te gaan.

Er zijn echter ook een aantal veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Beagle die variëren van krassen die elke hond krijgt tot aan kwalen die juist veel voorkomen bij de Beagle.

Het is daarom belangrijk dat je een oogje in het zeil houdt en vertrouwd begint te raken met de signalen die kunnen duiden op deze veel voorkomende gezondheidsproblemen.

Overgewicht

Beagles staan erom bekend dat ze alles eten. Ze zijn gek op veel en lekker eten en kunnen daarom ook snel dik worden. Het is belangrijk dat je goed op het gewicht van een Beagle let want overgewicht is slecht voor zijn gezondheid. Een Beagle eet alles wat je voor hem zet of hij nu honger heeft of niet. Let er dus goed op dat je hem een gezond en evenwichtig dieet geeft.

Oogproblemen 

Een ander veel voorkomend gezondheidsprobleem bij de Beagle is distichiasis. Dit is een aandoening aan het oog, waarbij er een of enkele haren op de ooglidrand zitten. De symptomen zijn dat je Beagle veel traant en knijpt met zijn oog. Deze oogaandoening bij de Beagle is behandelbaar door de haartjes te epileren of weg te branden.

Beagles zijn ook gevoelig voor progressieve retina atrofie (PRA) wat tot blindheid leidt. PRA is een systematische blindheid als gevolg van een verslechtering van het netvlies. Symptomen hiervan zijn een droging van het oog of overmatig tranen. Er bestaat helaas geen behandeling voor. Als je merkt dat een van deze symptomen zich voor doet, raadpleeg dan zo snel een dierenarts.

Oorproblemen 

Een ander gezondheidsprobleem bij de Beagle is zijn oorprobleem. Zijn mooie flaporen kunnen soms voorkomen dat er een goede luchtstroom plaatsvindt waardoor er vocht in het oor kan ontstaan wat kan leiden tot oorontstekingen. Controleren daarom regelmatig de oren op deze vocht ophoping.

Omgekeerd Niezen (Reverse Sneezing) Bij De Beagle

Een Beagle kan ook dingen doe die ervoor zorgt dat je denkt dat er iets vreselijk mis is, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Soms klinkt het alsof je Beagle in een korte tijd (1 tot 2 minuten) probeert te snakken (geforceerd ademhalen) naar adem, wat verschrikkelijk klinkt maar in de meeste gevallen onschuldig is.

Het kan worden gezien als iets wat omgekeerde niezen (reverse sneezing) wordt genoemd. Het kan ontstaan door irritaties van de keelholte en het neus slijmvlies. Als dit zich voordoet kun je over de keel wrijven of kort even de neusgaten dicht houden. Vaak helpt dit waardoor ingrijpen van de dierenarts overbodig is. Komt het vaak voor dan is het toch verstandig een dierenarts te raadplegen.