oren beagle schoonmaken of reinigenIn dit artikel behandelen we puntsgewijs hoe je de oren van je Beagle moet schoonmaken. Het schoonmaken van de oren is niet moeilijk zolang je maar doet wat hier wordt beschreven.

De flaporen van een Beagle worden vaak bij de verzorging vergeten. Als je hond last heeft van zijn oren dan krabt hij over het algemeen vaak aan zijn oren of gaat met zijn kop over de grond of langs stoelen schuren, hoewel er ook Beagles zijn die deze symptomen niet vertonen.

De Beagle Is Gevoelig Voor Oorontstekingen

De beagle is een hondenras dat gevoelig is voor oorontstekingen. Bij andere hondenrassen is het hondenlichaam van nature prima in staat om de oren schoon te houden. De kenmerkende flaporen van de Beagle kunnen voorkomen dat er een goed luchtstroom plaatsvindt waardoor er vocht in zijn oren kan ontstaan. Controleer zijn oren dus regelmatig om te voorkomen dat er een oorontsteking ontstaat.

Hoe Maak Je De Oren Van Een Beagle Schoon?

Wanneer je de oren van een Beagle moet schoonmaken reinig dan de binnenkant van de oorschelp met een stukje gaas. Ga vooral niet het oor in met het gaas. Dit proces stimuleert namelijk de bloedvaten en zet de klieren aan tot productie van secreet, waardoor het oor nog dikker en meer verstopt raakt.

Gebruik vooral geen wattenstaafjes of puntige voorwerpen, want daarmee duw je het vuil eerder het oorkanaal in dan je het verwijdert. Bovendien kun je zo de trommelvlies beschadigen als je te diep gaat.

Je kunt ook een oorreiniger speciaal voor honden gebruiken om het vuil uit de oren van je Beagle te verwijderen. Doe een paar druppels in het oorkanaal en masseer het oor ongeveer een seconden of twintig. Hierdoor wordt het vuil zacht en gaat het loszitten. Vervolgens schud je je Beagle zodat het oorreiniger en vuil vanzelf naar buiten komen.

Wikkel vervolgens een stukje gaas om je wijsvinger. Je kunt het gaasje op zijn plaats houden met je duim en wijsvinger. Doe vervolgens wat reinigingsmiddel op een gaasje (niet te nat maken) en veeg hiermee de binnenkant van de oorschelp schoon en het deel van het gehoorkanaal dat je kunt zien.

Wees Niet Bang Maar Wees Voorzichtig

Wees niet bang om zijn oren in te gaan maar wees wel voorzichtig.  Beloon als laatste je Beagle na het schoonmaken altijd. Dit zorgt ervoor, zo slim als ze zijn, dat ze weten dat ze elke keer een beloning krijgen als ze goed hebben meegewerkt wat het gedrag zal stimuleren.

Indien je Beagle toch om wat voor reden dan ook een oorontsteking heeft opgelopen dan raad ik je aan even langs de dierenarts te gaan aangezien ze vrij snel kunnen leiden tot een serieuze aandoening.

Heb jij nog goede tips voor het schoonmaken van de oren van een Beagle? zo ja, deel deze dan met ons. Jouw reactie is belangrijk om ander Beagle baasjes te kunnen helpen en motiveren.