Beagle ziektesBeagle ziektes. Elke hond kan ziek worden, zo ook de Beagle. Zo is het leven nu eenmaal. Maar elk hondenras heeft meestal wel een paar specifieke gezondheidsproblemen.

In dit artikel zullen we hier uitgebreid op ingaan. We behandelen vijf specifieke ziektes die veel voorkomen bij de Beagle en wat kun je hier vervolgens aan doen.

Even nog dit. Veel hondenziektes zijn goed te behandelen, ga bij twijfel dus altijd even met je hond langs de dierenarts!

5 veel voorkomende ziektes bij de Beagle

Zwaarlijvigheid: deze ziekte staat voorop – een Beagle zal namelijk alles eten wat je voor hem zet, of hij nu honger heeft of niet, het gaat naar binnen! Je moet dus goed in de gaten houden wat hij/zij zoals eet. Zwaarlijvigheid kan allerlei problemen veroorzaken, zoals gewrichts- en hartproblemen.

Cherry eye: de naam zegt het al; het lijkt alsof er een kers in het oog van je hond zit. Het is een ontsteking/zwelling van de traanklier onder het derde ooglid. De traanklier krijgt vervolgens een kersrode kleur, vandaar de naam. Meestal is een chirurgisch ingrijpen noodzakelijk.

Oordinfecties: die schattige hangoren kunnen makkelijk ontstoken raken – het is belangrijk om ze goed schoon te houden om dit te voorkomen en ze vervolgens regelmatig te controleren.

Huidproblemen – allergieën en sebborhoe (een verdikking en verschilvering van het huid). Meestal bevinden de allergieën zich op een bepaalde voer of vlooien, en kan het voorkomen worden met een specifieke voer of vlooienbehandeling.

Epilepsie – een epileptische aanval bij Beagles ontstaat doordat de functie van hersencellen verstoord is. Vaak trilt de hond, krijgt deze hevige krampen, verlies urine of kwijlt hij behoorlijk tijdens een aanval. Het is belangrijk om niet in paniek te raken – een aanval is nu eenmaal niet te stoppen. Zorg er slechts voor dat er niets in de nabijheid van je Beagle is tijdens een aanval waar hij zich per ongeluk aan kan verwonden. Epilepsie kan heel goed behandeld worden. Als je hond meerdere aanvallen heeft per 3 maanden, kan de dierenarts op basis van het specifieke geval medicatie voorschrijven om de duur van de aanvallen proberen te verlagen

Prevention is the best medicine

Nu zijn er eenmaal een aantal gezondheidsproblemen die niet te voorkomen zijn. De gezondheid van je Beagle ligt voor een groot deel al vast in zijn genen. Onderzoek dus goed waar je Beagle vandaan komt en hoe het zit met de gezondheid van zijn voorouders voordat je er een aanschaft.

Over het algemeen is de Beagle een vrij gezond ras. Je kunt je Beagle helpen door hem een goed dieet te geven, en ze vooral nooit vrij te voeden (zodat ze niet zwaarlijvig worden). Geef ze voldoende mentale en fysieke beweging – minstens een uur per dag! Bezoek ook regelmatig de dierenarts. Een controle elke zes maanden is voldoende. Honden worden nu eenmaal sneller ouder dan wij mensen.