Beagle weetjesBeagle weetjes. Als je enthousiast bent over de Beagle, weet je vast al heel wat over het ras.

Ze werden gefokt voor de jacht en jagen in roedels. Het zijn lieve, actieve en sociale honden soms een tikkeltje ondeugend en koppig die je met smekende ogen kunnen aankijken.

Maar wist je ook dat de oren van de Beagle als een satelliet werken, en dat ze niet alleen voor hun neus bij de douanes werken? Lees verder en ontdek hier een overzicht van de top tien van leuke weetjes over de Beagle.

De 10 leuke Beagle weetjes op een rij

  • De oren van een Beagle zijn lang en schattig, maar ze werken ook als een heuse satelliet. Wanneer de Beagle zijn neus aan de grond houdt, werkt het als een koepel om geuren naar hun neus te sturen.
  • Een mens heeft zo’n 5 miljoen geurreceptoren. Een Beagle kan er tot zo’n 300 miljoen hebben!
  • Een Beagle mag klein zijn, maar ze zijn gefokt om ook helemaal gespierd te zijn. Zo kunnen ze snelheden van 45 kilometer per uur bereiken.
  • Honden kunnen blaffen en janken, maar het gehuil van een Beagle is uniek! Het wordt ook wel met jodelen vergeleken en is bedoeld om hun mensen te laten weten dat ze de prooi hebben gevonden bij de jacht.
  • Duitse herders en Mechelaars worden vaak als politiehond gebruikt, maar de Beagle met zijn sterke neus wordt het liefst als douane hond gebruikt. Dit komt omdat ze met hun kleine, schattige uiterlijk reizigers meer op hun gemak stellen.
  • Ze kunnen niet alleen geuren van drugs of illegale stoffen oppikken, maar ook zelfs insecten! Ze worden gebruikt om ongewenste insecten in huizen of bedrijven te vinden.
  • Ze waren niet altijd zo groot – honderden jaren geleden was er sprake van een ‘pocket’ Beagle – die waren maar 20-22 cm hoog!
  • Snoopy (Charlie Brown), Gromit (Wallace and Gromit) en Odie (Garfield) zijn allemaal Beagles.
  • Er wordt gedacht dat de naam Beagle van het Franse woord ‘begueule’ komt – wat ‘open mond’ betekent – vanwege hun uniek gehuil.
  • Elke Beagle hoort een witte staartpunt te hebben – anders worden ze niet als Beagle gerekend. Een witte staartpunt is namelijk makkelijker te zien in het bos of in een veld als men met Beagles jaagt!

Beagles zijn een heel bijzonder ras. Ze zijn nog steeds razend populair als familie en jaaghond vanwege hun persoonlijkheid en bruikbaarheid. De Beagle is een energieke actieve hond, een echte jager. Al kunnen ze soms wat koppig en ondeugend zijn, zijn ze erg geliefd als huisdieren.

Heb jij nog leuke of interessante Beagle weetjes? laat dan hieronder je reactie achter.