eigenschappen van de BeagleIn dit artikel gaan we het hebben over de eigenschappen van de Beagle.

Beagles zijn energieke, actieve honden. Ze worden beschreven als een miniatuur jachthond met een vrolijke personaliteit en een koppige instelling. Ze zijn sociaal, alert, en gefokt om geen agressie of zelfs angst te vertonen.

Ook kunnen ze erg makkelijk met andere dieren omgaan en zijn ze dol op kinderen. Al kunnen ze soms wat koppig en ondeugend zijn, zijn ze erg geliefd als huisdieren. Door je Beagle goed te trainen en hem veel beweging te geven zal je geen tot weinig last hebben van gedragsproblemen.

Uiterlijke eigenschappen

De Beagle is een kleine hond met een schofthoogte van 33-40 cm. Reutjes wegen gemiddeld zo’n 10-11 kg en teefjes 9-10 kg. Ze komen het meest vaak in tri-color voor. Meestal betekent dat een zwarte ‘zadel’ op de rug, met een witte buik en pootjes, en bruin over het gezicht en rug. Ze komen echter ook in andere kleuren voor. Alle kleuren mogen voorkomen in de Beagle, behalve leverkleurig.

Je ziet vaak tweekleurige Beagles. Vooral in Engeland zijn ‘Lemon and White’, ‘Red and White’, en ‘Black and White’ populair. Een eenkleurige Beagle wordt zelden gezien, al mag dat wel volgens de rasstandaard. Ze horen bruine of hazel ogen te hebben – geel of blauw is niet toegestaan. Ze horen een stevige, niet zachte vacht te hebben, samen met een stevig en gespierd lichaam. Een Beagle wordt gemiddeld 12-15 jaar oud.

Eventuele gezondheidsproblemen

Elke hondenras kan zijn eigen gezondheidsproblemen hebben, maar bij de Beagle wil je vooral op het volgende letten:

  • Distichiasis – een aandoening waarbij haren op de ooglidrand gaan groeien. Het ooglid wordt rood en geirriteerd en je Beagle’s ogen zullen tranen. Je dierenarts kan de haartjes epileren of wegbranden.
  • Oorproblemen – de oren van een Beagle hangen vrij dicht bij de grond, waar hij graag zijn neus stopt. Oorontstekingen komen dus vaak voor. Dit kun je voorkomen door tenminste wekelijks de oren van je Beagle schoon te maken.
  • Omgekeerd niezen – het lijkt erop alsof je Beagle naar adem snikt. De keelholte van een Beagle kan makkelijk geïrriteerd raken. Af en toe kan hij dan ook deze vreselijke geluiden maken. Meestal is ingreep bij een dierenarts onnodig.
  • Epilepsie – een hersenaandoening waar teveel elektrische impulsen een aanval veroorzaken. Bij een aanval valt de hond en schudt of trilt. Ook kunnen ze kwijlen of plassen tijdens een aanval. Ze zijn zich niet bewust van hun omgeving, maar na een paar minuten is de aanval meestal voorbij. Er kan niet op getest worden, en symptomen beginnen meestal niet tot ze 1-5 jaar oud zijn. Epilepsie is echter makkelijk om onder controle te houden met medicatie van de dierenarts, en betekent niet dat ze geen vol leven kunnen leiden.
  • Zwaarlijvigheid – Beagles zullen alles eten wat je voor ze neerlegt, om vervolgens op zoek te gaan naar nog meer eten! Je moet hun gewicht dus goed onder controle houden en ze te veel tussendoortjes geven. Ze moeten ook genoeg beweging krijgen – tenminste een uur per dag.

Heb jij nog aanvullende informatie over de eigenschappen van de Beagle? zo ja, deel deze dan met ons. Jouw reactie is belangrijk om elkaar te kunnen inspireren en motiveren.