Hoe leer ik mijn beagle zwemmenHoe leer ik mijn Beagle zwemmen? Als je aan een Beagle denkt, denk je misschien niet meteen aan een Beagle in het water.

Sommige hondenrassen zijn hiervoor gefokt. Denk bijvoorbeeld aan de Labrador Retriever – zij springen maar wat al te graag het water in!

Een Beagle is gefokt voor de jacht op hazen en konijnen en gaat dus niet instinctief het water in. Elke hond is anders – en vooral als je je Beagle vroeg leert om van het water te houden, is er niets mis met een Beagle die graag te water gaat!

Hoe leer ik mijn Beagle zwemmen in 3 stappen?

Bijna elke hond kan van nature al zwemmen. De sleutel tot succes is dat ze leren om er niet bang voor te zijn.. Als je wilt dat je Beagle leert zwemmen, hoef je hem alleen langzaam aan het water te laten wennen. Begin met en kleine plas water of peuter zwembad, en laat hem ontdekken hoe het is om zijn poten nat te maken.

Stap 1) Meestal vinden honden het leuk om wat rond te plonsen in plassen of zelfs in de regen. Als hij leert het water leuk te vinden, kun je vervolgens verder gaan door naar een grotere plas of beek te gaan. Kies eerst een veilige plaats uit (zie hiervoor zwemwater.nl) met een rustig aflopende kant, zodat je hond geleidelijk het water in kan. Voorkom plaatsen met glibberige of scherpe stenen. Deze kunnen kunnen voor poot blessures zorgen. Let dus op hoe de kant en bodem er uit zien.

Stap 2) Loop mee het water in, en als je hond graag achter speeltjes aangaat kun je die in het water gooien. Begin ondiep en gooi het speeltje de eerste keren zo dat je Beagle hem kan pakken terwijl hij met zijn pootjes de grond nog raakt. Gaat hij er niet achter aan dan kun je hem enthousiast proberen te roepen of lokken met iets lekkers.

Stap 3) Vervolgens kun je proberen hem dieper te krijgen. Zorg altijd dat je in de buurt bent voor het geval dat er iets gebeurt. Je kunt hem nu met een hand onder zijn borst of buik in de ideale houding helpen. Lukt dit niet, dan kan een zwemvest helpen om hem in het begin in de juiste houding te krijgen.

Zodra je hond dit eenmaal door heeft zal hij in de meeste gevallen zelf die houding aan gaan proberen te nemen tijdens het zwemmen. Sommige Beagles zullen het leuk vinden, andere weer niet, maar in geval van nood kan elke hond wel zwemmen!

Tips voor een zwemmende Beagle

Als je je Beagle hebt geleerd om in het water te zwemmen en als hij graag zwemt, dan zijn er nog wel een aantal zaken om rekening mee te houden:

Reddingsvest: het klinkt misschien vreemd om een hond in een reddingsvest te stoppen, maar het helpt je niet alleen om je hond wat beter boven water te houden, maar hij is zo ook beter zichtbaar.

Veilig zwemwater: Kies een plaats uit met veilig zwemwater waar geen bacteriën of schadelijke algen in zitten (zie ook zwemwater.nl).

Oren: omdat de oren van een Beagle laag hangen, zijn ze gevoelig voor oorontstekingen. Maak ze daarom goed schoon en droog na een zwempartijtje.

Geur: Beagles zijn zogenaamd al stinkers, maar voor het meest ruiken ze hetzelfde als elke andere hond (al kunnen ongecastreerde of ongesteriliseerde Beagles flink stinken). Als je een hond in het water stopt kunnen ze anders flink stinken! Gelukkig is het makkelijk de kortharige Beagle even een bad te geven.

Commando: het is handig om je Beagle een commando te leren waarmee je aangeeft dat hij het water in mag (zoals ‘zwem’ of ‘mag’) – zo plonst hij niet in het water als je hem droog wilt houden!

Men vindt het misschien vreemd om een jachthond zoals een Beagle in het water te zien, maar zoals elke hond kan je je Beagle wel leren zwemmen! Heb jij ervaringen of aanvullende tips over hoe je een Beagle kunt leren zwemmen? deel deze dan door hieronder een reactie achter te laten.