Beagles en gedragsproblemenBeagles en gedragsproblemen. Beagles zijn koppig – dat kan iedereen die ooit een Beagle heeft gehad je wel vertellen!

Ze zijn nog steeds razend populair als familie hond. Er zullen Beagles zijn die helaas in een asiel terecht zullen komen vanwege gedragsproblemen.

Als je gedragsproblemen bij je Beagle constateert wees je dan bewust dat je dit gedrag meestal zelf beloond of in het verleden hebt beloond.

Het belonen van gedrag bij je hond werkt als een versterking waardoor dat gedrag vaker getoond zal worden. Als je dit begrijpt kun je hier gebruik van maken tijdens de training en opvoeding.

4 Tips om gedragsproblemen te voorkomen

Het is dus belangrijk om het (onbewust) belonen van ongewenst gedrag bij je Beagle te voorkomen. Om dit te kunnen doen moet je eerst bij jezelf afvragen wat jouw hond als een beloning ervaart. Dit kunnen zaken zijn als: aandacht geven, knuffelen, vrolijk toespreken, spelen, iets lekkers geven enz.

1) De juiste timing. De enige manier om je Beagle iets te leren is door hem of haar op het JUISTE moment te belonen. Er zijn talloze voorbeelden te noemen van Beagles die gestraft worden op de momenten dat ze juist een beloning verdienen.

Een voorbeeld hiervan is als een Beagle niet direct bij de baas komt als hij wordt geroepen, maar enige tijd later. Omdat de hond later komt krijgt hij straf en dat is dus fout. De hond is teruggekomen en DAT moet uitgebreid beloont worden, hoe moeilijk je dat ook vindt op dat moment.

2) Ontwikkelen een routine. Honden begrijpen geen Nederlands of ander taal. De enige manier voor hen om iets te leren is door middel van routine. Als je hem eenmaal een routine hebt aangeleerd dan is het heel makkelijk om dit te onderhouden. Je hond zal het altijd zo blijven doen. Houdt daarom altijd in de gaten dat je de routine erin traint.

3) Wees en blijf consistent. Gezien het feit dat honden leren door middel van routine, is het van het grootste belang om consistent te blijven met je aanpak om verwarring te voorkomen. Je Beagle leert sneller als je consequent bent met je commando’s en af en toe moet je je hond de regeltjes nog eens uitleggen. Dit bekrachtigt de training.

Maakt altijd duidelijk wat wel en wat niet mag. Als je hem de ene dag wel op de bank laat liggen en hem de de andere dag ervoor straft, weet hij niet meer wat hij moet doen. Je Beagle kan nu eenmaal geen gedachte lezen.

4) Als laatste dien je fysiek straffen te voorkomen. Het fysiek straffen van je hond is niet de meest effectieve manier om gedragsproblemen bij je Beagle te voorkomen. Het zal in de meeste gevallen meer kwaad dan goed, aangezien het een trauma kan veroorzaken.

Samenvattend. Ga na wat jouw beagle als beloning ervaart en let op dat je je Beagle niet onbewust beloond voor ongewenst gedrag. Let op de juiste moment van belonen, ontwikkel een routine en wees vooral consequent. heb jij nog aanvullende tips om gedragsproblemen bij de Beagle te voorkomen? laat dan hieronder je reactie achter.