Beagle bijten afleren tipsWil jij je Beagle bijten afleren en wil je weten waarom jou Beagle bijt? lees dan verder.

Vooral in het begin is het misschien leuk wanneer je Beagle puppy nog maar zes tot zeven weken oud is, maar het is niet meer zo leuk als je puppy drie of vier maanden oud is en met de dag groter wordt. Het is dus belangrijk dat je je Beagle afleert om te bijten.

Nu moet je niet denken dat een Beagle die bijt per se gemeen is. Er zijn erg weinig honden, zelfs geen een uit duizend, die om geen reden iemand wil of gaat bijten. Bijten is een probleem gedrag dat verschillende oorzaken kan hebben. In dit artikel behandelen we de verschillende redenen waarom een Beagle kan bijten.

Waarom bijt een Beagle eigenlijk?

Het gebeurt: een hond bijt iemand. Je leest hier vast wel eens over in de krant. Een peuter is
in het gezicht gebeten, of een hond heeft de hand van iemand vastgeklampt. Waarom zou een hond,
vooral een lieve familie hond, plotseling iemand bijten?

Het is allereerst belangrijk om de taal van je hond te kennen. Er zijn rassen die die wat meer ‘bijtgedrag’ vertonen dan andere rassen – het ligt eraan waar ze voor gefokt zijn. Een Herder, bijvoorbeeld, gebruikt zijn mond om schapen of andere dieren te samen te drijven. Ook de Beagle is gefokt om zijn mond te gebruiken – niet om te bijten – maar om konijnen of hazen naar zijn mens toe te jagen.

Ze kunnen dit gedrag uiten als ze niet leren dat dit niet mag. Vooral kinderen kunnen hier de dupe van – ze zijn klein, en een hond zal graag dominant over ze willen zijn. Ook als een kind rondloopt met eten kan een hond dit makkelijk afpakken, wat tot een misverstand kan leiden. Een hond kan makkelijk een andere hond bijten zonder schade aan te brengen. Een hond bijt lang niet altijd om wonden te veroorzaken. De huid van een mens is gemakkelijk beschadigd. Een hond kan dus een
andere hond ‘bijten’ terwijl er niet gebeurt.

Met kinderen kunnen er ook makkelijk misverstanden ontstaan. Kinderen begrijpen vaak nog niet de lichaamstaal van een hond. Vaak wordt een hond slechts als een lopend knuffeldier gezien. Als een hond zijn lippen likt, zijn staart tussen de benen heeft, en het wit van zijn ogen laat zien, weet een kind vast niet dat dit allemaal tekenen zijn van ongemakkelijkheid.

Een kleine bijt van de hond is dan niet gemeen, maar de hond probeert aan te geven dat hij het niet eens is met wat er gebeurt. Het is belangrijk om kinderen te leren om een hond te respecteren – zo voorkom je ongelukken. Andere gevallen van honden die mensen hebben gebeten komen vaak door angst. Als je een hond in een ongewone setting hebt kunnen ze natuurlijk bang worden! Denk aan een andere hond, een persoon die plots op ze af komt rennen, of een luide knal – een hond wil zichzelf beschermen!

Hoe leer je een Beagle het bijten af?

Het is makkelijk om te zeggen ‘Laat je Beagle nooit iemand bijten”. Het is echter beter om te
zeggen: Probeer eerst situaties te voorkomen waarin je hond een reden geeft om te bijten. Laat ook nooit je Beagle je bijten, zelfs als het speels bedoeld is – bij het spelen hoort geen bijten! Op het moment dat je hond tijdens het spelen te hard bijt, kun je het best stoppen met spelen en hem negeren. Eventueel kun je “auw” roepen wanneer hij te hard bijt, om vervolgens weg te lopen en de hond te negeren.

Wanneer je je hond met een traktatie beloont, zorg er dan ook voor dat hij dat zacht aanpakt. Een stevige ‘nee’ of een klein tik op de neus kan prima werken als hij je probeert te bijten. Als je hem dan ook negeert zal hij erachter komen dat bijten niet mag. Zo kan je je Beagle makkelijk bijten afleren en zijn jullie allebei flink meer gelukkig!