Hoe moet ik mijn Beagle pup opvoeden is een vraag die mij veel wordt gesteld. Wat is nu de beste manier om een Beagle pup op te voeden. Je zult hier veel meningen over op het internet vinden.

Allereerst is een Beagle een hond die veel tijd, liefde en aandacht van je nodig heeft. Hij wil lekker spelen, wandelingen, lekker zijn neus volgen en heeft ook zo zijn tripjes naar de dierenarts. Je als baasje bent hier allemaal verantwoordelijk voor. Een hond is nu eenmaal een flinke verantwoordelijkheid!

Als je de volgende vragen niet met ‘JA’ kan beantwoorden, is een Beagle misschien niet de juiste keuze voor jou.

  • Heb ik genoeg tijd om elke dag een uur lang met mijn Beagle te oefenen?
  • Kan ik een Beagle goed trainen? Als ik dat niet zeker weet, kan ik dan lessen met hem nemen?
  • Kan ik mijn Beagle naar de dierenarts brengen als dat moet (vooral als hij een puppy is moet hij daar geregeld heen voor inentingen, ontwormen, enz)?
  • Wat weet ik over de personaliteit van een Beagle, en is hij de juiste keuze voor mij en mijn gezin
  • Past een Beagle in ons gezin?

Do’s and Don’ts

Nu zullen er altijd verschillende meningen zijn over hoe je een Beagle moet opvoeden en behandelen. Een zacht tikje op de neus is voor de een een prima manier om zijn hond iets af te leren, terwijl een ander vindt dat dit dierenmishandeling is. Iemand vindt het heerlijk om zijn hond op schoot te nemen, terwijl een ander vindt dat zijn hond alleen in zijn bedje of kennel mag liggen.

Het meest belangrijke wat ik je wil meegeven is dat je je Beagle niet over je heen laat lopen. Jij bent zijn baasje, en niet andersom! Hoe je dit bereikt ligt compleet aan jou, al helpt het wel behoorlijk om het gedrag van je hond te begrijpen.

Een belangrijk advies wat ik je wil meegeven is om altijd consequent te zijn bij het opvoeden van je Beagle. Behandel je hond iedere keer op dezelfde manier. Bestaat je gezin uit meerdere personen, dan moeten zij je hond allemaal op dezelfde manier behandelen. Anders raakt je Beagle in de war en kun je niet meer van hem verwachten dat hij op de gewenste manier op commando’s reageert.

Vier tips voor het opvoeden van je Beagle pup

Ik heb een simpele filosofie geleerd van de  Britse hondentrainer John Rogerson: “Om een goede hond te hebben, moet je leren hoe je een goede hondenbezitter wordt.” Dat ga ik kort hieronder uitleggen. Dit zijn de vier tips die je moet toepassen om een goede hond te krijgen, die ongetwijfeld je beste vriend wordt.

Tip #1: Leer hoe je het gedrag van jouw hond effectief kan hanteren.

Tips #2: Geef je Beagle genoeg beweging. Als je jouw hond genoeg beweging geeft, is het heel makkelijk voor je hond om met jou te leven. Beagles hebben veel energie en als je ze dit niet laat verbranden, zal het alleen maar ophopen en zal je hond waarschijnlijk kauwen, of grommen, of graven, of iets doen wat jij niet leuk zal vinden.

Tip #3:  Structureer de relatie tussen jou en je hond. Je hond moet begrijpen dat jij de leider bent, de baas, de alfa. Je creëert geen leiderschap als je je fysiek op je hond richt; je doet het door controle te hebben over de belangrijke activiteiten van je hond. Structuur en leiderschap zijn heel belangrijk.

Tip #4: Leer hoe je gedrag moet belonen en straffen. De timing voor beloningen en straf is uitermate belangrijk. De enige manier om je Beagle iets te leren is door hem of haar op het juiste moment te belonen of te straffen. Er zijn talloze voorbeelden te noemen van Beagles ie gestraft worden op de momenten dat ze juist een beloning verdienen.

Een voorbeeld hiervan is als een Beagle niet direct bij de baas terugkomt nadat hij geroepen wordt, maar enige tijd later. Omdat de hond later komt krijgt hij straf en dat is dus fout. De hond is teruggekomen en dat gedrag moet uitgebreid beloont worden, hoe moeilijk je dat ook vindt op dat moment.

De juiste manier van opvoeden

Kort gezegd is er geen perfecte manier om je Beagle op te voeden. Wat jij prima vindt, vindt de ander weer niet goed. Hou rekening met de bovenstaande tips. Een Beagle, moet zoals alle honden, goed opgevoed worden om geen last in huis te worden. Neem je verantwoordelijk met het opvoeden van je Beagle, en wees niet bang om hulp te zoeken als je niet alle antwoorden weet.

Heb jij nog tips voor het opvoeden van je Beagle pup? zo ja laat dan hieronder je reactie achter.