Zindelijkheidstraining voor je Beagle is een van de belangrijke dingen die hij ooit zal leren. Het zindelijk maken van je Beagle hangt vooral af van het consequent zijn en de geduldigheid en begeleiding van zijn baasje. Het voorkomen van ongelukjes en belonen van gewenst gedrag, een een goed uitlaatschema vormen de basis van de zindelijkheidstraining.

Zindelijkheidstraining Beagle – waar begin ik?

Een hond kan ons niet met woorden vertellen dat hij moet plassen. Hij kan wel leren dat hij naar buiten moet gaan om te plassen. Dit betekent niet dat je zomaar je pup naar buiten stuurt – je moet hem meenemen zodat hij begrijpt wat jij van hem verwacht!

Hieronder volgen enkele tips waar je rekening mee moet houden:

  • Wees consequent: Zoals met alle trainingen is het belangrijk om altijd consequent te zijn. Als je je Beagle niet leert dat hij niet op je bank mag plassen, blijft hij dat doen. En groot gelijk heeft hij. Hij immers niet dat het niet mag.
  • Geef niet op: je Beagle leert niet een twee drie zindelijk zijn. Het ligt ook aan de individu. Sommige Beagles zullen het na een dag of twee door hebben met weinig ongelukjes, bij anderen zal het misschien een week of twee duren. Wees daarom geduldig.
  • Hou het schema van je hond in de gaten: Na het eten en slapen meestal zo’n vijf keer per dag zal een Beagle moeten plassen en of poepen. Je zult ook de individuele aanwijzingen die je pup afgeeft als hij zijn behoefte moet doen leren herkennen (naar de deur gaan, aan de grond snuffelen, rondjes draaien enz)
  • Begrijp waarom je hond plast: Ongecastreerde reutjes plassen graag overal om hun territorium te markeren. Als een teefje zindelijk is en plots ongelukjes in huis heeft, kan ze misschien een blaasontsteking hebben. Hou hun gedrag daarom altijd in gedachten.
  • Positief belonen: wanneer je je hond ziet plassen of poepen op de gewenste plaats, waardeer hem dan meteen met een dikke knuffel of een lekkere tactactie. Je hond zal met genoeg tripjes naar buiten en met positieve beloningen er snel achter komen wat je van hem verwacht.

Het uitlaatschema

Als je Beagle pup van de fokker thuis komt, heeft hij waarschijnlijk al een goede basis voor de zindelijkheid meegekregen. Aan jouw de taak om vanaf de eerste dag een goed en regelmatig uitlaatschema te hanteren.

Een goede leidraad hiervoor is:
• Laat je Beagle iedere 2 uur ui
• Laat je Beagle direct uit na het wakker worden en (druk) spelen
• Haal het water 1 uur voor de laatste uitlaatbeurt weg (tenzij het heel erg warm is)
• De laatste uitlaatbeurt is 15 minuten voor het slapengaan

4 tips voor zindelijkheidstraining

Tip #1 Als je ziet dat je hond op het punt staat om in huis zijn behoefte te doen, til hem dan onmiddellijk op en breng hem naar buiten. Door het optillen treed een plasrem in werking. Als je hond zijn plasje buiten afmaakt, beloon je hem hier enthousiast voor.

Tips #2 Als je een keer te laat bij bent en je hond heeft binnen zijn behoefte gedaan, maak die plek dan schoon met heet water en neutraliseer de geur met bijvoorbeeld azijn. Dit verwijdert resterende geurtjes en voorkomt zo dat je hond die plek steeds weer gaat gebruiken om te ontlasten. Geef de pup geen enkele vorm van aandacht voor zijn ongelukjes in uw huis.

Tip #3 Straf je Beagle nooit voor als hij plast of poept in huis. Straffen voor onzindelijkheid zorgt er alleen maar voor dat de hond bang wordt in jouw nabijheid waardoor hij zijn behoefte voortaan ergens zal doen waar jij het niet kunt zien.

Tip #4 Als je Beagle maar niet zindelijk wordt kan er een medische of psychologische reden achter liggen. Zo kan een hond met blaasontsteking bijvoorbeeld zijn plas gewoonweg niet ophouden. Lukt het dus maar niet om je Beagle zindelijk te krijgen, neem dan contact op met een dierenarts.

Hou deze tips en adviezen allemaal in gedachten bij het zindelijk maken van je Beagle. Het voorkomen van ongelukjes, het belonen van gewenst gedrag en een goed uitlaatschema vormen de basis van de zindelijkheidstraining. Pas je dit op de juiste manier toe dan zal de zindelijkheidstraining van je Beagle veel beter gaan.