Benchtraining Beagle in 3 stappenBenchtraining Beagle. Je hebt vast wel een gehoord van benchtraining, zelfs als je nooit een hond hebt gehad. Maar wat is het nu voor training?

Het wordt ook wel kennel- of plaatstraining genoemd. Je koopt een bench of kennel voor je Beagle en hij leert over tijd om hierin te slapen of hierin te verblijven als je weg bent.

Je hoort wel eens mensen zeggen dat benchtraining voor een Beagle zielig is, maar daar ben ik het niet mee eens. Als jij je Beagle een goede benchtraining geeft zal hij zij bench gaan zien als een veilige plek waar hij zich op zijn gemak voelt en terug kan trekken.

Waarom benchtraining?

Allereerst hoef je je Beagle niet te bench trainen, maar er zijn wel een hoop voordelen om dat wel te doen. Een bench bootst het natuurlijke gedrag van een hond na – een wilde hond zal namelijk in iets vergelijkbaars leven. Vooral Beagles kunnen verlatingsangst vertonen – als ze een veilige plek hebben om in te slapen als je weg bent, kan dit flink helpen.

Een bench kan ook handig zijn bij het zindelijk maken van je Beagle, aangezien een hond liever niet plast of poept waar hij slaapt. De bench kan een handig hulpmiddel zijn in de opvoeding van je pup. Puppy’s hebben de neiging overal op te kauwen. Om te voorkomen dat jouw puppy aan je bank, tafel en andere meubels gaat kauwen als je even weg bent, kun je hem in de bench achterlaten.

Benchtraining Beagle in 3 stappen

Er zijn veel soorten en maten benchen beschikbaar. Als je nog een pup hebt, koop er dan een waar hij in zal passen als volwassene. Een volwassen Beagle moet er net in kunnen staan en draaien. Is de bench te groot voor een volwassen Beagle dan loop je de kans dat hij erin zal plassen of poepen. Voor je pup kun je de bench verkleinen door er een plank of kist in te zetten.

Stap 1) Maak de bench lekker gezellig en comfortabel. Koop bij voorkeur een bench van stevig materiaal waar hij niet uit kan kauwen. Een zacht dekentje of een lekker bedje is ook fijn voor je pup. Hou in de eerste paar weken de deur open en leg er regelmatig wat lekkers in zodat je Beagle wordt beloond als hij erin gaat.

Stap 2) Wanneer je Beagle gaat slapen, leg hem hierin zodat hij leert dat dit zijn plek is om te rusten en slapen. Leer hem een commando terwijl je dit doet, zoals ‘kennel’ of ‘plaats’ of ‘bench’. Gaat je Beagle vanzelf naar zijn bench beloon hem dan voor zijn gedrag. Laat het deurtje nog gewoon openstaan.

Stap 3) Na een paar weken kun je beginnen met hem naar zijn bench te brengen als je weg gaat. Geef hem vervolgens iets lekkers en sluit het deurtje. Vervolgens ga je stapje voor stapje te werk. Eerst ga je heel even weg en vervolgens bouw je dit langzaam uit tot een paar uurtjes. Laat je Beagle er niet meteen uit als hij piet of wanneer je thuiskomt. Leer hem dat hij eerst stil en rustig moet zijn voordat hij eruit mag.

Ook hier speel je weer in op de natuurlijke gedrag van een hond – wanneer de Alfa terug komt, onderzoekt hij eerst of thuis alles in orde is. Dan pas groet hij zijn maatjes. Dit is voor honden heel gewoon, en hij zal niet denken dat je hem niet lief vindt omdat je hem niet meteen groet!

Zie een bench als een veilige plek waar je hond zich op zijn gemak voelt en terug kan trekken. Het is een handig hulpmiddel bij de zindelijkheidstraining van Beagle en bij het alleen leren blijven. Pas deze 3 stappen toe en de benchtraining van je Beagle zal een stuk sneller en makkelijker verlopen.