Hoe maak je een Beagle zindelijkBeagle zindelijk maken? is een vraag die mij veel wordt gesteld. Een hond – van welk ras dan ook – is van nature zindelijk; het krijgt die zindelijkheid immers aangeleerd in zijn nest.

Beagle puppies die nog bij de moeder blijven en nog gespeend worden, leren al vroeg om buiten het nest hun behoefte te doen – ze volgen gewoon de moeder. Het wordt hun instinctief aangeleerd.

De reden waarom je Beagle de eerste dagen en weken nog niet zindelijk is, is omdat de pup nog niet weet waar de nest is en waar hij zijn behoefte kan en mag doen. De eerste stap is dus om de Beagle van een goede nest te voorzien en de pup genoeg tijd geven om zich daaraan te laten wennen. Vervolgens enkele aanbevelingen.

Een Beagle zindelijk maken begint bij de nest

Een Beagle die zich al thuis voelt, die weet dat hij een gezellige mand of bench heeft waarin hij niet gestoord wordt, zal daar niet plassen. Geef je Beagle dus een plekje waar hij op zijn gemak een dutje kan doen en waar niemand anders hem stoort.

Plaats de mand of bench op een plekje dat min of meer privé is (in een hoek, of zo) maar waarvan de Beagle nog steeds de rest van de familie kan zien. Zet de mand of bench dus niet in een aparte kamer of op een afgelegen plaats. De Beagle wilt een apart plekje maar moet weten dat zijn roedel dichtbij is.

Een Beagle zindelijk maken gebeurt met krantenpapier

Ja, inderdaad, die oude kranten komen toch nog goed van pas. Om een of andere reden houden hebben honden de neiging hun behoefte te doen op krantenpapier. Leg dus gedurende de eerste week enkele oude kranten in het rond zodat de Beagle weet waar hij zijn behoefte kan doen.

Na enkele dagen zie je dat je pup een voorkeur heeft om op specifieke plekjes zijn behoeften te doen. Je kan het krantenpapier stap voor stap dichterbij de deur leggen. Na enkele dagen gaat je pup dan automatisch naar het krantenpapier dat tegen de deur ligt. Zie je dat je Beagle rondsnuffelt en naar het papier wandelt, dan is het tijd om hem buiten te laten.

Een Beagle zindelijk maken doe je met observatie

Hou je lieve pup goed in de gaten. De Beagle geeft je wel een seintje als het zover is. Begint je Beagle rond te snuffelen en rond te draaien op dezelfde plek, dan wil dit zeggen dat hij een plekje zoekt en dat het bijna zover is. Neem je Beagle dan zo vlug mogelijk (maar op een kalme en lieve manier) vast en draag hem naar een plekje waar hij op z’n gemak kan doorgaan.

Betrap je hem op heterdaad, doe dan hetzelfde – draag hem op een kalme en zachte manier naar buiten en geef lof als hij daar de draad weer oppakt. Is het te laat en besef je pas nadien dat je Beagle niet kon wachten, straf de pup dan nooit. De hond beseft immers niet wat hij verkeert doet.

Een Beagle zindelijk maken vergt geduld

Het is net zoals de opvoeding van een jong kind – het is niet altijd makkelijk en ongelukjes gebeuren af en toe. Nogmaals, straf de jonge Beagle niet. Wees geduldig en onthoud dat de zindelijkheidstraining van je Beagle het slechts een paar weken duurt.