beagle voedingEen gezonde Beagle heeft Beagle voeding nodig – een verantwoord menu die de Beagle van alle noodzakelijke onderdelen voorziet, en alle gevaarlijke stoffen vermijdt.

Speciale Beagle voeding kan in speciale winkels gekocht worden. Vooral clubs raden bepaalde merken voor de Beagle aan. Dit kan soms wat meer kosten, dus hier alvast enkele handige tips.

Beagle voeding begint van jongs af aan

Beagle pups hebben andere behoeften dan volwassen Beagles. Breng je je Beagle pas mee naar zijn nieuwe huis, dan geef je de pup de voeding die hij kreeg bij de fokker of de winkel waar je je pup heb gekocht. Pas nadat de pup aan zijn nieuwe omgeving is gewend krijgt hij de voeding die je zelf wenst te geven.

Verandering moet stapvoor stap gebeuren. Je kunt het beste gedurende de eerste week de ‘oude’ voeding geven, en vanaf week twee geleidelijk aan de voeding te mixen met de nieuwe voeding zodat er in week twee 80-20% oude/nieuwe voeding is. Na een maand schakel je dan volledig over naar het merk die je verkiest.

Als je Beagle ongeveer zes maanden oud is, merk je op dat je Beagle meer de gestalte van een volwassen hond krijgt. Je Beagle is op die leeftijd nog heel speels en in feite nog een pup, maar het wordt tijd om meer regelmaat in de voeding te geven.

Voeding betekent regelmaat

De Beagle eet graag – en het is niet aan te raden om voeding continu in zijn bak te laten en je Beagle te laten eten wanneer hij maar wilt. De Beagle moet immers een streng dieet volgen want dit ras heeft de neiging om snel kilo’s aan te zetten. Hoewel Beagles op jongere leeftijd snel calorieën verbranden, heeft de oudere Beagle een strenge regelmaat nodig.

Wees ook voorzichtig met koekjes of snoepjes. Gebruik deze lekkernijen enkel maar om je Beagle te trainen.

Voeding is geen mensenvoeding

Het is verleidelijk om je Beagle wat restjes te geven. Het is moeilijk om de lieve ogen van je Beagle te negeren en je Beagle op die manier de rug toe te draaien. Toch is het noodzakelijk, want ook al zal je Beagle van het eten op tafel zal genieten, is het niet gezond.

Bovendien zijn er bepaalde stoffen en ingrediënten die gevaarlijk voor je Beagle zijn. Iedereen weet intussen al dat chocolade voor de hond vergif is, maar er bestaat een grote lijst van verboden Beagle voeding. Hier een kleine opsomming :

  • Uien
  • Druiven en rozijnen
  • Ongekookte zalm
  • Caffeïne
  • Paddestoelen of champignons
  • Allerhande specerijen

Voeding vers uit de keuken

Vooral voor de oudere of zieke Beagle is commerciële voeding niet altijd aan te raden. Algemene hondenvoeding, verkrijgbaar bij de handelaar, is soms ongezond aangezien het kleur- en smaakstof kan bevatten. Bovendien gebruiken fabrikanten van goedkopere merken dikwijls ‘vulmiddelen’ – stoffen en ingrediënten die je Beagle het gevoel geeft genoeg gegeten te hebben maar die weinig of geen voedingswaarde hebben. Honden hebben echt vlees nodig – het zijn carnivoren van nature.

Soms is échte Beagle voeding nog steeds best – hoewel het inderdaad wat lastiger is om aan te komen en te bereiden. Je kan deze Beagle voeding zelf bereiden. Je hoeft het maar te koken en te mengen.

  • 25% vlees – het wit van de kip, kalkoen, lam of vis
  • 35% groenten – wortelen, bloemkool of erwten
  • 15% zetmeel – rijst of pasta, liefst bruin
  • 15% fruit – banaan, sinaasappel of bessen
  • 10% witte yoghurt (zonder suiker)

Je zal je Beagle zien smullen. Deze mix is trouwens heel gezond – zonder kleurstoffen en vol vitaminen. Meng geen zout of andere specerijen!