beagle ziekte van cushingDe Beagle en de ziekte van Cushing. De ziekte van Cushing komt niet veel voor – soms bij honden en weinig bij katten.

Jammer genoeg komt de ziekte bij de Beagle meer voor dan bij andere rassen. De ziekte van Cushing is een abnormale toestand veroorzaakt door een onevenwicht van hormonen en plaagt honden van middelbare leeftijd of ouder.

Hieronder enkele handige tips om de ziekte te herkennen en hoe het te behandelen.

De Beagle en de ziekte van Cushing : Symptomen

Vaak worden de symptomen van de ziekte van Cushing genegeerd en denkt men dat de Beagle gewoon wat ouder wordt. De symptomen zijn immers niet altijd meteen duidelijk. Naarmate de Beagle ouder wordt is het normaal dat hij het wat rustiger aan doet, minder actief is en meer slaapt. Bij deze een korte lijst van symptomen :

  • Een doffe en dunne vacht
  • Een dunne huid die hier en daar puistjes kan vertonen
  • De Beagle heeft meer dorst, wat tot zindelijkheidsproblemen kan leiden
  • Gewichtstoename
  • Een hangende buik die er als een bierbuikje uitziet

Geen wonder dat bij de Beagle, de ziekte van Cushing niet onmiddelijk te herkennen is. Daarom is het belangrijk dat je je Beagle op latere leeftijd af en toe bij de dierenarts laat onderzoeken. Vooral de hangende buik is een belangrijke waarschuwing; het is normaal dat de Beagle wat zwaarlijviger wordt als hij ouder wordt, maar dit extra gewicht verspreidt zich in de romp en is niet alleen in de buik te zien. Het gevaarlijkste symptoom van de ziekte van Cushing is dat je Beagle een hogere bloeddruk heeft, en dit leidt dikwijls tot hart- en vaatstoornissen met beroertes of erger als gevolg.

De Beagle en de ziekte van Cushing : oorzaken

De Beagle, net zoals andere zoogdieren, produceert natuurlijke steroïden. Die steroïden zijn noodzakelijk om de Beagle te helpen met de stress van het alledaagse leven, maar bij een overvloed krijgt de hond meer dorst en groeit de buik. Een Beagle met de ziekte van Cushing heeft een hogere hormonenproductie en dit heeft een overmaat aan steroïden als gevolg. In de meeste gevallen is de ziekte van Cushing te weiten aan een overproductie van hormonen – andere, minder voorkomende oorzaken zijn tumoren of onregelmatige gezwellen.

Heeft je Beagle andere gezondheidsproblemen die het inspuiten van hormonen noodzaken, dan is de kans groter dat je Beagle de ziekte van Cushing kan krijgen.

De Beagle en de ziekte van Cushing : Behandeling

Meestal wordt een behandeling van dagelijkse pillen voorgeschreven. Dit medicijn bevat trilostane (Vetoryl) en stabiliseert de aanmaak van hormonen. Na een tijdje zou de bloeddruk van de Beagle op een meer normaal pijl blijven, dus is het belangrijk de bloeddruk van je Beagle regelmatig te controleren. Beagles die de pillen dagelijks nemen maar toch nog last hebben van hoge bloeddruk hebben waarschijnlijk een tumor of gezwel in de bijnier – en dan is een operatie vereist. De operatie is geen eenvoudige, wordt best door een specialist ondernomen en kost ook wat geld.

Jammer genoeg weet men nog niet hoe de ziekte van Cushing bij de Beagle te voorkomen is. Hou je lieve Beagle dus goed in de gaten als hij wat ouder wordt, en raadpleeg regelmatig je dierenarts.