Beagle alleen blijvenVoor de Beagle is alleen blijven helemaal niet leuk.

Inderdaad, de Beagle vindt alleen blijven maar niets; voor de Beagle is alleen blijven een moeilijke taak. De Beagle is immers heel sociaal ingesteld. Het ras houdt van de roedel en van gezelschap en vele Beagles lijden dan ook aan verlatingsangst.

Toch kan je de Beagle trainen. Het vergt geduld, maar na een tijdje wordt voor de Beagle het alleen blijven veel makkelijker. Hier enkele nuttige tips.

Train je Beagle om alleen te blijven – tip 1

Begrijp dat je Beagle verlatingsangst zal hebben. De meeste honden hebben dit – de Beagle heeft het wat meer dan andere rassen.

Train je Beagle zodat hij zich in z’n eentje red. Dit kan je doen met benchtraining, of je kan dit doen door de Beagle voor stap voor stap alleen te laten voor korte periodes. Verlaat de kamer of het huis voor 10 minuutjes. Na een poosje begrijpt hij wel dat je na 10 minuutjes terug zal zijn.

Na een weekje kan je de Beagle alleen laten voort 15 minuutjes. Dan twintig, een half uur, een uurtje… Doe het geleidelijk, en begin wanneer hij nog een jonge pup is.

Train je Beagle om alleen te blijven – tip 2

Een goede routine is altijd belangrijk, niet alleen voor je lieve hond, maar ook voor je gezin. Een routine zorgt er voor dat maaltijden op tijd komen (goed voor de spijsvertering), dat er genoeg geslapen wordt (algemene gezondheid), bevordert productiviteit geeft een gevoel van zekerheid.

Zoals de mens heeft de Beagle een natuurlijke klok, een bioritme die door routine bepaald wordt. Door een bepaalde routine te handhaven leert de Beagle snel dat het tijd is dat baasje naar het kantoor gaat, dat moeder boodschappen doet en dat de kinderen naar school gaan, maar met de zekerheid dat ze op een bepaald tijdstip terug naar huis komen. Als de Beagle de routine kent, dan weet hij dat je terug komt, en dit verzacht de verlatingsangst.

Train je Beagle om alleen te blijven – tip 3

Berg al je spullen netjes op. Laat je pantoffels en schoenen niet voor de kast staan, leg of hang de handdoeken waar ze opgeborgen moeten worden, en reinig de vloer van alle dingen die de Beagle zich zou interesseren.

Als de Beagle voor een tijdje alleen gelaten wordt, dan krijgt hij last van vernielzucht (anders gezegd, het baasje krijgt er last van). Geef de Beagle speelgoed waar hij rustig in z’n eentje aan kan kauwen. Een Beagle die alleen gelaten wordt verveelt zich snel en kan schade aanrichten.

Train je Beagle om alleen te blijven – tip 4

Maak een lekkere wandeling met de Beagle voordat je vertrekt. Dit maakt de Beagle moe waardoor hij meer zal slapen en zich minder zal vervelen als je weg bent.

Neem geen afscheid als je vertrekt. Het is altijd beter om geen mondelinge seinen te geven net op het moment dat je weg gaat. Hoewel het misschien moeilijk is, neem geen afscheid als je vertrekt. Dit moedigt je pup alleen maar aan om te janken en te huilen. Kijk je Beagle niet aan en vertrek, alsof er niets aan de hand is.

Ook bij je terugkomst begroet je je Beagle niet meteen. Ga eerst eens kijken wat de postbode in de brievenbus heeft gedaan, of drink een glas water en trek je schoenen uit voordat je je hond begroet. Een kalme houding is heel belangrijk.