hoe train je een beagleDe Beagle is een schattig en aantrekkelijk hondenras die historisch gezien erg populair waren in Frankrijk en Engeland. Ze zitten vol energie, zijn heel speels en ontzettend nieuwsgierig. Het is een echte allemans vriend wat hem ideaal maakt als huisdier.

Het zijn honden die gefokt werden voor de koppigheid – koppigheid die het ras nodig heeft om kilometers te lopen en onophoudelijk het spoor van het wild te volgen.  Als je keuze is gevallen op een Beagle dan is het belangrijk dat je weet hoe je op de juiste manier een Beagle moet trainen.

De Beagle vereist over het algemeen meer training en aandacht dan andere hondenrassen. Zo hebben Beagles verschillende eigenschappen en natuurlijke instincten waar je op de juiste manier mee dient om te gaan. De Beagle is een zeer zelfstandige maar ook koppige hond. Hij zoekt graag zijn eigen weg. Dit houd in dat je zeer consequent moet zijn. Ze zijn ook slim en intelligent waardoor ze goed te trainen zijn.

Als het gaat om het trainen van een Beagle dan zijn er een paar zaken waar je rekening mee dient te houden. Consequent zijn zijn de training is voor dit type hond van cruciaal belang, omdat omdat ze een grote mate van zelfstandigheid bezitten en een eigen wil hebben. Dit betekent dat je geduld moet hebben, consequent moet zijn en routines moet ontwikkelen.

Het is ook belangrijk dat je consequent bent in termen van je stemvolume om hun aandacht te trekken. Houd in gedachten dat een Beagle, net als kinderen, een korte en beperkte aandachtsspanne hebben. Daarom moet je een duidelijke toon gebruiken in je trainingsaanpak om het belang van je commando te benadrukken. Belonen en het herhalen van oefeningen werken het best – straf werkt bij het beagle niet.

Beagle zindelijkheidstraining is eveneens een belangrijk onderdeel om te benadrukken. Het zindelijk maken van je Beagle vergt geduld en brengt zijn kleine ongelukjes met zich mee. Als hij een verassing voor je heeft achtergelaten op het tapijt, straf hem dan niet. Als de daad al heeft plaatsgevonden, dan zal hij niet begrijpen waarom hij gestraft wordt. Het is immers al gebeurd. Je Beagle straffen nadat de daad heeft plaatsgevonden zal alleen maar voor verwarring zorgen.

Jij als baasje bent verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat je hond weet waar hij wel en niet zijn behoefte mag doen. Als je merkt dat je hond opgewonden of nerveus rondsnuffeld, dan kan dit een signaal betekenen dat hij zijn behoefte moet doen. Neem hem mee naar buiten naar een plaats waar hij zijn behoefte mag doen. Zorg ervoor dat je hem direct beloond als hij op de gewenste plaats zijn behoefte heeft gedaan. Dit zal hem stimuleren om dat gedrag te herhalen.

Een bench kan een middel zijn om je Beagle snel zindelijk te maken. De bench moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden voldoen. Je Beagle moet de bench zien als een veilige plek. Zorg ervoor dat de bench comfortabel en gezellig is door er een matrasje of een dikke deken in te leggen. Hierdoor zal hij er sneller aan wennen. Leg ook verrassingen in de bench. Benchtraining wordt een stuk gemakkelijker als je een paar verassingen in zijn bench legt.

Het trainen van een Beagle vergt geduld en consequent zijn maar met een goede aanpak leert de Beagle heel vlug. Als jij als baasje de eigenschappen en instincten van de Beagle leert kennen, wordt het allemaal veel gemakkelijker.