beagle karakterDe beagle is een schattig dier, maar het beagle karakter is voor vele niet altijd te doorgronden. Dikwijls krabt men zich in de haren en mompelt men “Ik wou dat mijn hond Nederlands begreep”. Blaft de hond omdat er iemand buiten voor de deur staat ? Krabt de Beagle aan de bank omdat hij denkt er iets begraven is ? Waarom wil de Beagle nu echt in elke hoek en achter elke kast snuffelen?

De Beagle werd voor de jacht gefokt en heeft daarom de neiging z’n eigen neus te volgen – typisch voor het Beagle karakter. Hij is heel weetgraag en kan urenlang een spoor volgen. Het ras werd gefokt om urenlang te lopen, en daarom heeft het ook een edele romp die niet alleen van sterke, beknopte spieren maar ook van stamina pronkt. Het is een speurhond en jachthond, en heeft dus bepaalde uitdagingen nodig.

Beagles zijn honden vol energie, heel speels en ontzettend nieuwsgierig. Het ras hecht veel belang aan de roedel, en daarom zijn ze ook heel vriendelijk. Ze gaan goed om met kinderen, hebben weinig lichamelijke verzorging nodig en zijn daarom perfecte familiehonden. Ze houden van de achtertuin, waar ze met plezier alle kleine hoekjes en struiken verkennen.

Het Beagle Karakter Is Uniek

De Beagle werd gefokt voor de jacht, en de neus van de Beagle zet altijd zijn beste beentje voor. In vergelijking met de mens heeft het reukorgaan maar liefst 220 miljoen receptoren – maar liefst 110 x zoveel – die de geur zoals een tapijt ontrafelt en over elk klein koordje of snaartje z’n eigen oordeel velt. Beagles zijn ook uniek omdat ze een speciale half-blaf, half-jank hebben die ze gebruiken als hun prooi dichtbij is. Alleen de Beagle heeft deze uitzonderlijke vocalisatie.

De Beagle Kan Koppig Zijn

De Beagle is een slimme hond die zonder veel problemen simpele sloten of hoge hindernissen aankunnen. Wel is het een ras die gefokt werd voor de koppigheid – koppigheid die het ras nodig heeft om kilometers te lopen en onophoudelijk het spoor van het wild te volgen. Deze bokkige trekjes staan in het Beagle karakter gegrift. Daarom is het goed om Beagles de nodige zindelijkheid en training bij te brengen door het spelen van spelletjes en hem uitdagingen te geven die ze leuk vinden. Belonen en het herhalen van oefeningen werken het best – straf werkt bij het beagle niet.

Uitdagingen

Als de Beagle soms ongewenst gedrag vertoont, dan ligt dit waarschijnlijk aan een gebrek van lichamelijke en geestelijke oefeningen. Op die manier moet men het Beagle karakter met geduld aanpakken. Beagles die zich vervelen willen dit uiten door te blaffen, door te janken of door de bank, schoenen of het tapijt tussen de tanden te nemen. De beste remedie is en blijft :  een ommetje maken, hoe langer hoe beter, hoe vaker hoe beter. Zorg voor leuke spelletjes en mooie wandelingen, en de Beagle pup wordt je trouwste vriend.