Iedereen die ooit een Beagle heeft gehad weet dat de Beagle een koppige hond is. En als nieuw baasje moet je begrijpen dat Beagles een tikkeltje meer eigenwijs zijn dan nadere honden. Houd hier dus rekening mee als je begint met het trainen en opvoeden van je Beagle. Als jij je Beagle op de juiste manier wilt trainen dan moet je een cruciale eigenschap bezitten: namelijk veel geduld hebben en consequent zijn.

Koppigheid

Vergeet niet dat de Beagle een hondenras is dat is ontstaan als gevolg van een kruising van een aantal andere hondenrassen (jachthonden) in Engeland. De Beagle is gefokt met een bepaald doel – om te jagen. Eeuwenlang gefokt als jachthond is wat de Beagle zijn koppigheid geeft. Jachthonden hebben een sterker gevoel van geur dan andere honden, zodat ze zich aangetrokken voelen maar ook snel afgeleid worden door elke nieuwe geur die ze opvangen. Dit kan ertoe leiden dat je gefrustreerd raakt tijdens zijn gehoorzaamheidstraining.

Basiscommando’s

Bij het trainen van een Beagle moet je hem of haar eerst de basiscommando’s leren. Deze fundamentele commando’s zijn hier, zit, lig en af.  Alle honden, en niet alleen Beagles hebben discipline nodig in hun dagelijks leven. Honden zijn roedeldieren, ze zullen je volgen waar je ook heen gaat, en dus zal je op de lange termijn profiteren als je je Beagle deze commando’s leert. Beagles reageren over het algemeen zeer goed op beloningen in de vorm van een koekje of iets anders dat ze lekker vinden. Je kunt ook zijn favoriete speeltje gebruiken als beloning voor gewenst gedrag.

Training Tip

Een goede tip die ik zou geven aan een Beagle eigenaar is dat ze direct controle moeten hebben over het bedelen. Zoals eerder gezegd, hebben Beagles een zeer sterk gevoel voor geur, wat betekent dat ze altijd daar zijn waar het eten is. Als Beagles in de buurt van voedsel zijn zullen ze van alles doen om je aandacht proberen te krijgen en voor het eten natuurlijk. Zij zullen janken of zeuren, op hun achterpoten staan, opspringen en vrijwel alles doen om ervoor te zorgen dat ze iets te eten krijgen. En laten we natuurlijk ook niet die lieve Beagle ogen vergeten 🙂

Een andere tip die ik zou geven is dat het zeer energieke honden zijn. Ze houden ervan om rond te rennen en te spelen en als je je Beagle in het begin niet op de juiste manier traint dan kan dat later voor problemen gaan zorgen. Het is belangrijk dat jij sturing (leiding) geeft aan je hond. Jezelf opstellen als leider moet direct vanaf het begin een essentieel onderdeel zijn van de training om probleemgedrag te voorkomen. Wanneer je Beagle succesvol je commando’s opvolgt, prijs hem dan uitbundig zodat je dit gewenste gedrag stimuleert. Beagles genieten ervan als ze hun baasje een plezier kunnen doen.

Het trainen van een Beagle kan zeer lonend, maar tegelijkertijd ook zeer frustrerend zijn. Beagles van nature koppig en alle leeftijden vereisen consequentie, begeleiding, gehoorzaamheid en liefde als je wilt dat ze zich gedragen zoals jij wilt.