Beagles en jagenBeagles en jagen. Als Beagles om iets bekend staan dan is het wel jagen.

Met hun sterke neus, gespierde lichaam en hun uitgesproken gehuil, zijn ze perfect gemaakt voor de jacht op kleine dieren.

De Beagle is gefokt om vooral op konijnen en hazen te jagen. Ze zijn nog steeds ontzettend populair als jaaghonden. Met hun staart als een vlag kunnen ze makkelijk hun prooi vinden en hun baasje er naartoe leiden of het dier naar hun  toe jagen.

Wat maakt de Beagle een bijzondere jager?

Een Beagle is altijd alert. Ze kunnen bijzonder goed horen. Ook hun neus is aangepast op het jagen. Als je met je Beagle gaat wandelen zul je merken dat hij de hele tijd zijn neus aan de grond zal hebben. Ze gaan ook maar wat graag achter een geur aan als ze dat mogen!

Ze vinden het ook bijzonder leuk om verstoppertje te spelen rond het huis met speelgoed of traktaties. Dit houdt ze ook lekker goed bezig! Ze hebben ook een uniek geblaf – het wordt ook ‘baying’ genoemd. Een Beagle mag dan wel klein zijn maar als hij in het bos jaagt en iets vindt, zal je hem zonder probleem kunnen horen!

Beagles die jagen kunnen ook heel makkelijk het ‘driving’ worden aangeleerd – ze horen nooit zelf het prooidier aan te pakken, maar moeten hem richting hun baasje drijven. Als een Beagle al op jonge leeftijd wordt geleerd om niet bang te zijn voor een geweer en om goed te luisteren, dan maakt dat ze een fantastische jaaghond. Ze zijn ontzettend energiek en werken graag voor hun baasje.

En als ik niet met mijn Beagle wil jagen?

Zelfs als je niet jaagt en nooit van plan bent om je Beagle mee op jacht te nemen, hou dan wel met hun jachtgedrag rekening. Een Beagle kan nu eenmaal niet zo makkelijk loslopen als een andere hond – als hij eenmaal een geur oppikt is hij weg! Zelfs de best getrainde Beagle volgt zijn neus boven zijn baasje – het is een sterk instinct dat er bij alle Beagles is ingefokt.

Dat betekent niet dat een Beagle ontrainbaar is of een slechte hond zal zijn – het betekent slechts dat ze erg goed zijn in datgene waar ze voor gefokt zijn! Je kunt je Beagle makkelijk veel trucjes leren met zijn slimme personaliteit, en spellen met hem spelen die het jaaggedrag imiteren. Zelfs zonder gebruik te maken van de Beagle als jachthond zijn ze nog steeds een prima aanvulling voor het gezin!