Beagle loopsBeagle loops. Wanneer je Beagle teefje zo’n 6-10 maanden oud is, kan ze haar eerste loopsheid hebben.

Loopsheid is wanneer een vrouwtje bereid is om gedekt te worden. Meestal wordt een teef twee keer per jaar loops. Ze kan dan gedekt worden om pups te krijgen. Het kan zo’n vier tot veertien dagen duren.

Je zult merken dat je teefje meer liefhebbend naar jou is. Ook kunnen ze chagrijnig zijn – er gaan flink wat hormonen tekeer in haar lichaam. Haar vulva zal ook opgezwollen zijn. Ze kan hiervan ook bloeden, maar hoeveel dat is verschilt per hond. Als je daar erg last van hebt zijn er honden luiers die precies hiervoor gemaakt zijn.

Puppy’s of niet?

Als je geen puppy’s wilt hebben, moet je je Beagle goed beschermen tijdens haar loopsheid. Reuen zullen er alles aan doen om bij je loopse teef te komen – ze is zelfs niet in een omheinde tuin veilig! Er gaan verhalen de ronde over reuen die over 2 meter hoge hekken zijn geklommen, door deuren hebben gekauwd, of zelfs door een kennel deur heen met een vrouwtje hebben gekoppeld. Laat haar dus geen moment alleen!

Als je van plan bent met je Beagle te fokken, wil je voor haar gezondheid wachten tot ze tenminste een jaar of twee oud is. Ze zal dus een paar keer loops zijn voordat ze puppy’s kan hebben. Als je nooit je Beagle laat steriliseren, kan ze haar hele leven loops worden – honden blijven hun hele leven vruchtbaar, al wordt dat wel minder met leeftijd.

Mythes over loopsheid

Helaas zijn er erg veel mythes over loopsheid en puppy’s Hier volgen de meest bekende:

Als mijn hond een nestje pups krijgt, is ze rustiger. Niets is minder waar. De persoonlijkheid van je hond heeft niets te maken met of ze puppy’s heeft of niet. Het is zelfs zo dat een teefje ‘vervelend’ kan doen als ze puppy’s heeft – ze wil namelijk haar nestje beschermen. Ook ongecastreerde reutjes zullen er alles aan willen doen om een teefje te vinden.

Mijn kinderen moeten de wonderen van een geboorte zien. Het is onverantwoordelijk om een heel stel puppy’s ter wereld te brengen enkel om kinderen te laten zien hoe dat werkt. Als ze dat echt willen zien zijn er genoeg video’s op Youtube die ze kunnen bekijken!

Ik zal ervoor zorgen dat ze allemaal een thuis hebben. Dit is het meest gebruikt argument om puppy’s te nemen. De hele honden en katten overpopulatie stemt van hetzelfde gedachte. Er zijn asielen vol met thuisloze honden. Helaas worden er nog steeds elke dag honden en zelfs puppy’s ingeslapen omdat er geen ruimte voor ze is.

Als mijn hond loops mag worden, is het meer natuurlijk en dus gezonder voor haar. Dit is helaas ook niet waar. Omdat het lichaam van een hond vanwege hormonen veranderd tijdens een loopsheid, heeft ze meer kans om gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Vooral eierstok en borstkanker kan voorkomen. Ook baarmoederontstekingen komen vrij vaak voor – deze kunnen allemaal helaas fataal zijn.

Mijn puppy’s zullen veel geld inbrengen omdat ze rashonden zullen zijn. Puppy’s zijn nooit gratis: het kost heel wat om puppy’s te hebben! Het kost flink wat om een goede hond te krijgen om jou Beagle te dekken, dan heb je dierenarts kosten voor je teefje en alles pups die ze zal krijgen. Er is dus niet zoveel geld in te maken!

Overweeg dus wat het meest belangrijk is voor jou en je Beagle. Loopsheid is een belangrijke deel van het leven van een hond – besluit of je je Beagle loops wil laten worden of niet!