mijn beagle luistert nietHelp, Mijn Beagle Luistert Niet ! 

Mijn Beagle luistert niet. Ik probeer hem wat aan te leren maar hij vertikt het.” Dit klinkt bekend in de oren voor veel baasjes. Niet dat de Beagle geen lieve hond is – integendeel, hij is heel trouw en wil voortdurend spelen en samen met zijn baasje genieten. Maar hij is soms koppig, en die eigenwijze houding is nu eenmaal een typische eigenschap van de Beagle.

Een Beagle houdt van de roedel en wil zijn baasje behagen, maar heeft uitdagingen nodig om het met pret te doen. Als je een van de eigenaars van een Beagle bent die ook af en toe denkt “Mijn Beagle luister niet naar mij”, probeer deze vijf handige tips.

“Help, mijn Beagle luister niet” – Tip 1

De Alfa hond geeft leiding. Beagles zijn gefokt om in een roedel te werken – ze jagen in een roedel en volgen van nature de leiding van de alfa hond. De alfa hond is de sterkste hond in de roedel. Zo heeft elke roedel een structuur.

Je moet de Alfa hond zijn. Dit wil niet zeggen dat je je sterkte moet tonen op een lichamelijke manier; dit wil wel zeggen dat je een bevelgevende houding moet vertonen. Een bevel geven op een lieve manier geeft soms minder goede resultaten. Je Beagle ziet en voelt aan je houding of je het meent of niet.

Roep niet. Wees niet stijf of gespannen. Wees kalm, serieus en kijk je hond recht in de ogen als je tegen hem spreekt. Hou je commando’s kort en krachtig zonder overweldigend te zijn. Jij bent een goede leider; laat dat blijken.

“Help, mijn Beagle luistert niet” – Tip 2

Geef veel positieve versterking. Beagles reageren niet goed op straf; dikwijls beseffen ze niet wat ze fout doen en dus heeft de straf ook geen zin – het kan alleen maar gedragsproblemen veroorzaken. Met positieve versterking bedoelen we koekjes of snoepjes en lof door middel van lieve woorden en het strelen van de pup.

Geef het commando, en als je ziet dat je Beagle daar positief op reageert (m.a.w., als hij luistert), geef hem onmiddellijk een koekje en veel lof. Reageert hij op het bevel op een negatieve manier (luistert hij niet of volgt hij het bevel verkeerd op), negeer het, ga naar een andere plaats en probeer het opnieuw. Belangrijk is dat er onmiddellijk beloond wordt nadat de Beagle het bevel goed opvolgt.

“Help, mijn Beagle luistert niet” – Tip 3

Vermijd afleidingen. Een Beagle is van nature heel speels en nieuwsgierig en wordt makkelijk afgeleid door mensen, dieren of gebeurtenissen rondom. Ben je in de tuin, dan wordt de Beagle makkelijk afgeleid door de kat in de boom. Ben je in het park, dan vergeet de Beagle dat je bestaat en vindt hij de geuren van het wild rondom veel interessanter. Zelfs verre sirenes of mensen aan de andere kant van het hek prikkelen de nieuwsgierigheid van de Beagle.

Wil je je Beagle een les leren, dan doe je dit beter binnenhuis tot je Beagle al de basiscommando’s onder de knie heeft. Zorg dat er geen afleidingen nabij zijn en dat je de volledige aandacht van je Beagle hebt. De woonkamer, veranda of garage tijdens stille momenten van de dag zijn geschikt om je Beagle wat bij te leren.

“Help, mijn Beagle luistert niet” – Tip 4

Wees geduldig. Beagles zijn koppig. Beagles zijn ook slim, maar gebruiken hun verstand liever om te ontsnappen of om te jagen – niet om te zitten of een pootje te geven. Het zit nu eenmaal in het karakter van de Beagle; dus wees geduldig en geef niet te gauw op.

Herhaal de lessen dikwijls. Doe de lessen op verschillende malen per dag, al is het maar voor 10 minuutjes per les. Ga nooit over naar een nieuw commando tenzij je Beagle het huidige commando al goed gehoorzaamt.

“Help, mijn beagle luistert niet” – Tip 5

Wees consistent. Als je een commando geeft, dan beseft de Beagle niet meteen wat er van hem verwacht wordt. Pas nadat hij het bevel, per toeval of met opzet, met succes opvolgt en dan een snoepje krijgt, begint de viervoeter te begrijpen dat hij iets goed gedaan heeft. Het hangt dus van herhaling af.

Ga altijd op dezelfde manier te werk en verander de commando’s of je lichaamshouding nooit. Wil je dat je Beagle naar je toekomt, geef dan het bevel “Hier” of “Kom”, maar gebruik slechts één van de twee en doe dit op een consistente manier. Geef altijd een beloning na een positieve reactie op het bevel. Je hond rekent op een korte maar krachtige en duidelijk bevel, en op een beloning voor goed gedrag. Zonder je stelselmatige en standvastige houding leert de Beagle moeilijk een nieuwe les.