beagle gedragIk Overweeg Een Beagle Aan Te Schaffen : Wat Is Precies Het Beagle Gedrag?

Het Beagle gedrag is uniek. Dit ras werd immers gefokt voor één bepaald doel : de jacht op klein wild. Door de eeuwen heen werd de Beagle gefokt gelijksoortige viervoeters om bepaalde eigenschappen te ontwikkelen.

Dit geeft als gevolg dat het Beagle gedrag als lief maar koppig, actief en grappig, en sociaal en betrouwbaar omschreven wordt.

Om duidelijk te zijn, je mag niet elke Beagle over de zelfde kam scheren – alle Beagles verschillen wel wat, en de ene heeft een speels karakter terwijl de andere het wat rustiger aan doet. Leeftijd, dagelijkse routine en temperament hebben er natuurlijk veel mee te maken.

Toch zijn er enkele eigenschappen waar de Beagle bekent om staat – en dus kunnen we wel een algemene omschrijving geven.

Beagles zijn vriendelijk en sociaal

De Beagle werd gefokt om in een roedel te jagen, en dus houdt het van de roedel. Beagles zijn heel sociaal en gaan goed om met kinderen. Ze waken wel, en dus kan de Beagle af en toe kleine kinderen beschermen. Aangezien ze heel aktief ingesteld zijn, spelen ze graag met de familie in de tuin of het park.

Ook met andere honden hebben ze geen problemen en komen ze heel vriendelijk over. Zelfs met katten kunnen ze goed overweg. Pas wel op met andere huisdieren zoals muizen, cavia’s, hamsters en konijnen. De Beagle is en blijft een jager en het Beagle gedrag brengt soortelijke knaagdieren in gevaar.

Beagles zijn afhankelijk en onafhankelijk

Dit lijkt tegenstrijdig te zijn, maar deze contradictie zit inderdaad wel in het Beagle gedrag gegrift. Zolang de Beagle weet dat er anderen rondom zijn kan de Beagle heel onafhankelijk te werk gaan. Hij hoeft niet altijd bij het baasje te zijn en kan zelf wel bepalen wanneer het tijd is om te rusten, wanneer hij het huis wil verkennen of wanneer hij door het raam de straat in de gaten wilt houden.

Wel lijdt de Beagle aan verlatingsangst en kan de Beagle zich enorm onzeker voelen als hij alleen gelaten wordt. Vele eigenaars getuigen op het feit dat de buren niet blij zijn als de Beagle constant jankt en blaft omdat het zich eenzaam voelt terwijl baasje op het werk is. Dit Beagle gedrag kan voorkomen worden. Beagles kunnen getraind worden om zich te gedragen als ze alleen zijn, maar zonder de roedel voelt de Beagle zich nooit echt lekker.

Beagles zijn heel actief

Beagles hebben lichamelijke en geestelijke uitdagingen nodig om zich te vermaken – het Beagle gedrag vereist een goede dagelijkse portie van plezier. Dagelijkse wandelingen zijn nodig; liefst twee keer per dag zelfs. Ook moet er wat tijd opzij gezet worden om met de Beagle te spelen.

Zo leert de Beagle ook het best – tijdens de speeltijd. Beagles kunnen soms koppig zijn (het is het uithoudingsvermogen tijdens de jacht die hun die koppigheid geeft) en het is makkelijker de Beagle iets aan te leren terwijl de viervoeter pret heeft. Heeft de Beagle te weinig lichamelijke en geestelijke oefening dan kan het Beagle gedrag wat veranderen; dan krijgt de pup vernielingszucht.

Beagles zijn lieve, schattige, trouwe en speelse honden die van de familie houden, met vreemdelingen en andere huisdieren goed opschieten, maar die toch wel wat aandacht vragen. De Beagle is daarom niet voor iedereen. Als je zeker bent dat het Beagle gedrag verenigbaar is met je familie en je dagelijkse routine, dan geeft de Beagle je veel plezier.