Het Beagle Asiel : waarom zijn de pups daar ?

Beagle asielMen kan het de hond niet kwalijk nemen dat hij zich in een asiel bevindt, de Beagle is een Beagle en dat kan niemand veranderen. Meestal wordt de hond – soms slechts een pup – achtergelaten door de eigenaars omdat het vorig baasje de verantwoordelijkheid voor een Beagle wat te licht ingeschat had.

Het is jammer dat ze niet meer geduld hadden want de Beagle bewijst zich keer op keer als perfecte familiehond als je kan bewijzen dat je zich over hem omfermt.

Het Beagle Asiel : foute opvattingen

Honden in een asiel krijgen dikwijls een slechte reputatie omdat er veel foute opvattingen over pups in een Beagle asiel bestaan. Bij deze 4 foute opvattingen die men heeft over het asiel :

Foute opvatting #1 : Beagles zitten in een asiel omdat er iets mis met hun is.

Meestal wordt de Beagle in een asiel opgevangen omdat ze verlaten waren, omdat de eigenaar geen geduld had met de lieve hond (wegens gebrek aan onderzoek) of omdat het baasje er gewoon geen tijd voor had. In 99% van de gevallen ligt de fout niet bij de hond maar bij de vorige eigenaar; het gedrag van de pup is enkel maar een weerspiegeling van het gedrag van het vorig baasje. Je zal zien dat een asielhond je meer vreugde en liefde geeft als je het thuisbrengt dan je verwacht.

Foute opvatting #2 : Beagles zitten in een asiel omdat ze te oud of ziek zijn

Integendeel! als de hond eenmaal in het asiel beland wordt de pup door een dierenarts behandeld en geen enkele hond verlaat het (goede) asiel met een ziekte of een plaag. Dierenverzorgers in een asiel zorgen er immers voor dat er geen symptomen zijn van wormen of vlooien of andere parasieten, en alle honden krijgen anti-hondsdolheidsvaccinaties. Bovendien worden honden meestal naar het asiel gebracht terwijl ze nog jong zijn.

Foute opvatting #3 – Beagles zitten in een Beagle asiel omdat ze geen rasechte Beagle zijn

De rasechte Beagle heeft meer kans om in het asiel te belanden want de Beagle vereist wat geduld van het baasje. De Beagle kan eigenwijs zijn en veel baasjes die weinig weten over het gedrag van Beagles worden ongeduldig. Het resultaat is dat die zogeheten baasjes ofwel de arme Beagle verlaten, ofwel ze naar een asiel brengen.

Foute opvatting #4 – Beagles zitten in een asiel omdat ze agressief zijn

Niet zo. Beagles zijn zelden agressief en als ze dan toch uitzonderlijk opvliegend gedrag vertonen, dan komt dit waarschijnlijk omdat ze voordien mishandeld waren – de pups voelen zich onzeker en zijn bang. Beagles (en andere honden) blijven trouwens niet gewelddadig en nemen het karakter van hun baasje aan. Met wat liefde en een veilig thuis wordt de Beagle al snel zijn gewone zelf. Honden leven trouwens niet in het verleden.

Er bestaan talloze redenen waarom Beagles in een asiel geraken, maar meestal heeft dit absoluut niets met de Beagle te maken – het is de fout van het vorig baasje. Als je dus overweegt om een Beagle aan te schaffen, overweeg dan ook om een kijkje te nemen in een Beagle asiel. Het is zeker de moeite waard.