Red een Beagle – is een Beagle herplaatsing voor jou ?

Beagle herplaatsingDe Beagle is een schattige, lieve hond die het baasje altijd probeert te behagen. Het is dan ook jammer dat sommige Beagles niet onmiddellijk het juiste huis vinden – en dit is zeker niet de fout van de Beagle.

Dikwijls kopen mensen een Beagle aan zonder te weten waar ze precies aan beginnen; de Beagle heeft immers een heel speels karakter en mag niet als een gazonornament aanzien worden.

Het ras houdt van gezelschap en heeft de neiging te janken als het voor een lange periode alleen wordt gelaten. Ook kan de Beagle vernielzucht en verveling vertonen als het zich eenzaam voelt.

Dit heeft als gevolg dat sommige Beagle baasjes de dynamische persoonlijkheid van de Beagle niet aankunnen en te laat beseffen dat de Beagle niet de hond voor hun is. Dan moeten de Beagles herplaatst worden. Nogmaals, dit is niet de fout van de Beagle; de lieve hond is onschuldig. Er is niets mis met de Beagle, dus voordat je een Beagle aanschaft, overweeg dan zeker ook een Beagle herplaatsing.

Een Beagle herplaatsing : wat houdt dat in ?

Veel organisaties, zoals bijvoorbeeld de Beagle Club Nederland, zitten dikwijls met meer honden ‘in hun portefeuille’ dan ze aankunnen. Zulke organisaties zijn dus heel blij als ze een bericht krijgen van iemand die een lieve Beagle wilt adopteren. Beagle Club Nederland – en andere organisaties – doen dit enkel maar in het belang van de Beagle. Ze willen een gepast huis vinden voor de Beagles, en dit houdt ook in dat je als baasje in spé bereid moet zijn enkele vragen te beantwoorden.

De liefhebbers die voor de verplaatsing zorgen willen er immers zeker van zijn dat de herplaatsing op een verantwoordelijke manier gebeurt, en dat de hond inderdaad een goed huis krijgt. Te vaak gebeurt het dat het baasje het karakter van de Beagle niet aan kan, en dit moet daarom zeker vermeden worden. Daarom vraagt men dikwijls naar de ervaring van het nieuwe baasje. Soms is dit een vereiste.

Na enkele vragen te hebben beantwoord heeft het nieuwe baasje de kans om de Beagle te ontmoeten. Is de ontmoeting positief, dan gaat men meestal door met een proefperiode van ongeveer drie weken. Pas als  de organisatie 100% tevreden is, kan de Beagle herplaatsing doorgaan. Soms wordt er ook een financiële tegemoetkoming gevraagd voor de moeite van de bemiddelaars; alhoewel dit een lage prijs is en slechts het minimum van de kosten dekt.

Hoe vraag ik een Beagle herplaatsing aan ?

Verschillende organisaties en verenigingen bemiddelen en organiseren de Beagle herplaatsing. Zo kan men terecht bijvoorbeeld bij de Beagle Club Nederland,  bij verschillende kennels, of bij andere herplaatsingsinstanties zoals Baasje Gezocht. Deze organisaties zijn altijd op zoek naar liefhebbers die een Beagle herplaatsing overwegen.

Voordat je overweegt om een Beagle fokker te benaderen, denk dan ook aan Beagles die op de lijst voor een Beagle herplaatsing staan. Ze zijn zeker de moeite waard.