Diarree bij BeaglesIn dit artikel lees je wat je kunt doen als je Beagle diarree heeft, waardoor het ontstaat en wat je vervolgens kunt doen.

Allereerst is het belangrijk te weten dat diarree bij Beagles vaak voorkomt. Beagles hebben vaak een gevoelige maag waardoor ze voedselintolerantie kunnen krijgen.

Dit kan door kunstmatige stoffen die worden toegevoegd aan hondenvoer of hondentraktaties. Daarom wordt vaak aangeraden om Beagles niet zomaar goedkoop voer te geven.

Hoe ontstaat diarree?

Een Beagle kan diarree krijgen als je hem te veel voer geeft, als je te snel van voer verandert of als er iets in het water zat. Ook vuile voerbakken, kunstmatige stoffen, stress en allergieën kunnen diarree veroorzaken. Het kan ook op inwendige parasieten of een ziekte duiden.

De normale ontlasting van een Beagle varieert van kleur en substantie, afhankelijk van het voer. Alles van licht tot donkerbruin is normaal. Heeft je Beagle een beetje diarree en geen andere symptomen, dan is er meestal weinig aan de hand. Er zijn speciale middelen tegen diarree, maar geef die alleen op advies van de dierenarts.

Symptomen

Mensen hebben een grote voordeel dat ze andere kunnen vertellen dat hun maag pijn doet. Met honden is dat anders. Het is niet alleen dat ze niet kunnen praten, maar ook omdat ze er niet zwak willen uitzien, en graag zullen doen alsof er niets aan de hand is, zelfs als ze pijn lijden. Het is dus belangrijk dat je wat symptomen kunt aflezen om je Beagle te helpen met maagpijn.

Een duidelijk symptoom van diarree is de zachte of bijna vloeibare poep met een vreselijk geur is niet prettig. Er kan zelfs bloed in voorkomen – als de darmen moeite hebben met verteren, of als je pup iets scherps gegeten heeft komt dat weleens voor.

Traagheid, hoesten en braken kunnen hand in hand met diarree voorkomen. Als je ooit iets ergs gegeten hebt, kun je je wel voorstellen hoe je Beagle zich voelt als zijn eten niet lekker zit. Raadpleeg altijd een dierenarts als je pup deze symptomen laat zien – vooral als je bloed ziet – het is geen goed teken, en je wilt er altijd zeker van zijn dat je pup niet per ongeluk iets giftig heeft gegeten!

Wat kan ik doen?

Als je Beagle niet zomaar iets verkeerds heeft gegeten en zijn diarree wordt veroorzaakt door zijn voedsel, kan hij zich na een paar dagen wel weer beter voelen met wat hulp van jou. Vaak ontstaat diarree doordat er te snel is overgeschakeld naar een andere soort voer. Dit is de nummer een reden van maagpijn bij honden!

Als je een nieuw voer probeert, laat ze er altijd stukje bij beetje aan wennen door het te mengen met hun oude voer. Doe dit voor minstens een week om maagpijn te voorkomen. Voedselintolerantie kan ook gebeuren door te lang hetzelfde voer te eten. Schakel elke 3-5 maanden over naar een nieuw hondenvoer om dit te voorkomen.

Als je Beagle al diarree heeft, zijn er een paar oude remedies om zijn maagje te helpen. Over het algemeen kunnen de klachten verholpen worden door je Beagle te laten vasten. Sla dus één of meer maaitijden over, zodat de ingewanden tot rust kunnen komen. Als dit niet helpt neem dan contact op met je dierenarts.

Nadat je hond een aantal maaltijden heeft overgeslagen, kun je hem weer rustig aan wat voer geven. De maag zal nog wel gevoelig zijn dus geef je hond eerst licht verteerbaar voer. Als dit geen problemen meer oplevert ga dan over op het gewone voer.