beagle soortenAfhankelijk van wie je het vraagt hoor je dikwijls dat er ofwel twee Beagle soorten of slechts maar één soort Beagle is.

Sommige maken een onderscheid, anderen beweren dat er maar één soort Beagle is – als de Beagle een Beagle is, dan is hij een Beagle; punt, andere lijn. Er is dus blijkbaar wat verwarring. We leggen dit graag even uit.

Beagle soorten: De Engels Beagle

De Beagle heeft een lange geschiedenis, maar werd oorspronkelijk in Engeland gefokt en dan erkend als een ras. Het Britse patriaat hield van de jacht, en de Beagle werd dus gefokt om bij de jacht te helpen – de Beagle werd te voet gevolgd en jagers gebruiken de Beagle om klein wild (zoals fazanten, konijnen, hazen en dergelijke) op te sporen.

De Britse vereniging, de Kennel Club (VK), maakt geen onderscheiding – de Beagle is een Beagle, er bestaan geen Beagle soorten. Volgens de Britse liefhebbers wordt de Beagle als volgt omschreven :

Een Beagle heeft het algemeen uitzicht van een miniatuur foxhound en wordt in de jacht gebruikt. De hond is stevig en compact gebouwd. De schofthoogte varieert van 33 tot 41 cm en het gewicht tussen de 11 en 15 kilo. De hond kan zo’n 15 jaar oud worden. De hond heeft een eigenzinnig karakter en gaat graag zijn eigen gang; veel eigenaren waarderen dat in het ras.

De hond komt voor in de kleuren zwart, tan en wit en ‘lemon en white’; de meeste beagles hebben alle drie de kleuren (“tricolor”). Minder komen voor driekleurenschimmel (kleine zwarte plekjes en stipjes in het wit) en blauwschimmel (hetzelfde in blauw). Oudere beagles hebben ook grijze haren.

In Nederland wordt de definitie van de Beagle gebruikt van het land van oorsprong – dus onderscheidt men in Nederland ook geen soorten; een Beagle is een Beagle, er is maar één ras en ze worden niet onderverdeeld in Beagle soorten.

Beagle Soorten : De Amerikaanse Beagle

In Amerika (VS) maakt men wel een onderscheid en heeft men twee Beagle soorten : de normale (standaard) Beagle, en de miniatuur Beagle. Amerika is hierdoor ook uniek – in geen enkel ander land wordt dit onderscheid tussen de Beagle soorten. De Amerikaanse kennel club (AKC) bepaalt dit door de schofthoogte te meten; de kleinere Beagle heeft een schofthoogte van minder dan 13 inches (33 cm) terwijl de standaard tussen de 13 en 15 inches groot is (tussen 33 en 41 cm).

Beagle Soorten : Maakt Kleur Een Verschil ?

Nee, de kleuren van je Beagle maken niets uit – hoewel de Beagle meestal een driekleurige vacht hebben (een bruin lichaam met witte nek, poten en buik en een zwarte “zadel”-plek op de rug) kan de Beagle in alle kleuren die andere jachthonden hebben ook voorkomen. Men maakt geen onderscheid tussen de Beagles gebaseerd op het kleur; er bestaan geen Beagle soorten aan de hand van de vacht.

De Beagle is een Beagle, en er bestaan in feite geen Beagle soorten – behalve in de VS, waar men onderscheid maakt tussen de kleinere en “normale” Beagle. In ieder geval, beide Beagle soorten in de VS tonen hetzelfde karakter en temperament.