de beagleDe Beagle heeft van nature veel wandeling nodig – hij is tenslotte een jager, en heeft de uitdagingen van de jacht nodig. Jammer genoeg heeft niet iedereen daar altijd de tijd voor, en de weersomstandigheden laten het niet altijd toe. Alhoewel de Beagle ook een groot begrip voor de eigenaar heeft, heeft de hond soms te veel energie en te weinig uitdagingen om goed met verveling om te gaan.

Dus komt het af en toe wel voor dat de Beagle zich met kattenkwaad bezig houdt: onregelmatig heen en weer lopen met een kleine jank, koppigheid en blaffen en vuilnis opsporen. Of soms nog erger : verknoeide pantoffels, onregelmatig plassen en graafsporen in de kussens van je favoriete stoel. Ik begrijp het dilemma, geloof me.

Begrip is de eerste stap!

Als je begrijpt dat de voorvaderen van je hond tot jager gefokt werd, dan heb je deze uitdaging al meteen half gewonnen. De Beagle wil bewegen, wil geestelijke uitgedaagd worden en wil de aandacht van zijn baasje. Hij wil rondlopen, rondsnuffelen, tennisballen vangen, blaffen – het maakt hem allemaal niets uit als het baasje niet mee kan doen.

Handige tips voor de Beagle

Hier zijn enkele handige tips om je Beagle, en dus ook om jezelf, een groot plezier te doen.

• De Beagle is een sociale hond en voelt zich gelukkig in een roedel. Als je vrienden of kennissen hebt met gelijkaardige gevoelige honden, is het een goed idee om met hun contact op te nemen. Een bezoek van een andere hond kan soms veel deugd doen.

• Als je geen tijd of zin hebt in een wandeling en je moet naar buiten om snel boodschappen te doen, neem je Beagle dan mee. Als de Beagle z’n neus buiten het raam kan houden is hij de wandeling snel weer vergeten. Zelfs een snel ritje geeft dit ras een prima gelegenheid om de neus te testen.

• Een leuk spelletje die mijn Beagle (Jasper) en ik dikwijls spelen geeft me enorm veel plezier. Ik daag Jasper uit zijn koekjes te vinden. Ik verstop de koekjes en hij moet die dan vinden. Hij heeft soms een wegwijzer nodig maar die snoepjes vindt hij wel. Dit simpele spelletje geeft een uitdaging, een kwartiertje lichamelijke oefening en de voldoening om het baasje te behagen. Let wel op : hoe minder snoep, hoe gezonder !

• Praat met de Beagle terwijl je je eigen klusjes thuis doet. Als je een kraan in de garage moet vervangen, neem hem mee. Je moet natuurlijk altijd een oogje in het zeil houden, maar mijn ervaring is dat Jasper zich goed gedraagt en genoeg plezier heeft omdat hij zijn neus kan volgen terwijl hij zich afvraagt met wat in godsnaam ik nu weer bezig ben. Heb je een tennis bal ? Prachtig !

Regelmatige oefening geeft de Beagle zin voor leven en maakt van hem een heel schattige en trouwe hond. Als er nu en dan een wandeling afgeschaft moet worden, geen paniek. Het is een kwestie van je lieve vriend kleine uitdagingen te geven. Het leven is vrolijker als er leven in de brouwerij is, toch?