Amerikaanse beagleDe Amerikaanse Beagle is een echte Beagle !

Voor alle duidelijkheid : als men over Beagles spreekt bestaat er in feite maar één ras, en dat is de Beagle. Of die Beagle nu in Engeland, Nederland, China, Alaska of op de maan geboren is, het is en blijft een Beagle.

Wel wordt er een verschil gemaakt tussen de Engelse en Amerikaanse Beagle omdat ze in Amerika verschillende rasstandaarden gebruiken – dit wil zeggen dat de Amerikaanse Kennel Club (AKC), officieel erkend in 1885, op bepaalde punten andere maatstaven hanteert dan de Engelse (en Nederlandse) Beagle verenigingen.

Dit heeft als gevolg dat in wedstrijden en competities een Beagle anders wordt beoordeeld in Amerika en ja, dat fokkers dus ook andere normen hebben.

Hoe verschilt de Amerikaanse Beagle dan ?

De meeste beoordelingspunten zijn hetzelfde. Dikwijls wordt in de Amerikaanse reglementen hetzelfde bedoeld als in de Engelse handboeken en is het alleen maar een kwestie van verwoording. Overweeg even het verschil tussen de algemene definitie en omschrijving van de Beagle in de Engelse en Amerikaanse versies :

Engelse Beagle – een stevige, kleingebouwde hond die de indruk van kwaliteit geeft zonder grof over te komen.

Amerikaanse Beagle – een miniatuur foxhound, massief en omvangrijk voor zijn gestalte, met een uiterlijk van een onverslijtbare jachthond die zijn prooi tot de door zal volgen.

Tenzij men echt kieskeurig is en de woordenschat en de formulering van een definitie nauwkeurig ontleedt, maakt het weinig verschil uit. Ook de omschrijvingen van het karakter komt op hetzelfde neer:

Engelse Beagle – Beminnelijk en waakzaam, zonder agressiviteit of beschroomheid te vertonen.

Amerikaanse Beagle – De jachthond doet al zijn werk opgewekt en vrolijk, met de staart omhoog, en volgt alle commando’s vrolijk op. Ineenkrimpen, pruilen en neerliggen wordt vermeden.

Goed, soms wordt het ras af en toe anders omschreven, maar misschien ligt dit niet aan de hond; waarschijnlijk ligt dit gewoon in de verschillen van het taalgebruik tussen de Engelse en Amerikaanse liefhebbers.

De Belangrijkste verschillen

Op sommige punten verschillen de Amerikaanse Beagle en Engelse Beagle toch wel. De voornaamste verschillen zijn :

  • De Engelse Beagle heeft een schouderhoogte tussen 33 en 40,5 cm. De Amerikanen onderscheiden twee soorten; de kleine Beagle, met een maximumhoogte van 33 centimeter, en de grotere Beagle, die een schouderhoogte heeft tussen 33 en 38,5 cm. Een schouderhoogte groter dan 38,5 cm. betekent diskwalificatie.
  • De Engelse Beagle kan alle kleuren vertonen behalve een lever-kleur. Ook moet de Engelse Beagle een witte tip van de staart hebben. De Amerikaanse Beagle mag alle kleuren van een jachthond vertonen.
  • De vacht van de Engelse Beagle moet kort en dik zijn. Het beschermt de hond in elk weer. De Amerikaanse Beagles worden verwacht wat langer haar te hebben, hoewel de vacht wel nog grof moet zijn.

Verder zijn er echt geen noemenswaardige afwijkingen – de Amerikaanse Beagle kan iets kleiner zijn, mag zijn haar wat langer groeien en hoeft niet noodzakelijk een witte tip op zijn staart te hebben.

Voor liefhebbers in Nederland die wel kieskeurig zijn : in Nederland volgt men altijd de rasstandaard van het land van oorsprong. De Engelse Beagle dus.